Ar virškinimo fermentai apsaugo nuo maistinių medžiagų trūkumo ir stiprina žarnyno sveikatą?

Frazė „jūs esate tai, ką jūs valgote“ yra pusiau tiksli. Tiesa yra tokia, kad jūs esate tai, ką jūs suvirškinate. Taigi, ar virškinimo fermentai yra raktas į geresnį virškinimą, žarnyno sveikatą ir maistinių medžiagų įsisavinimą?
Dar visai neseniai buvo mažai žinoma, kaip iš tikrųjų veikia jūsų virškinimo sistema. Šiandien vis dažniau pasitaiko ligų, kurių kilmė yra susijusi su maistingųjų medžiagų malabsorbcija dėl virškinimo fermentų trūkumo.
Kodėl virškinimo fermentai yra svarbūs? Virškinimo fermentai pirmiausiai veikia kaip katalizatorius, pagreitinantis organizmo specifines, gyvybiškai svarbias chemines reakcijas. Iš esmės jie padeda suskaidyti didesnes molekules į lengviau absorbuojamas daleles, kurias kūnas iš tikrųjų gali naudoti, kad išgyventų ir klestėtų.

Kas yra virškinimo fermentai? Kaip jie veikia?

Visi fermentai yra katalizatoriai, kurie leidžia molekulėms keistis iš vienos formos į kitą. Virškinimo fermentų apibrėžimas yra „fermentai, kurie naudojami virškinimo sistemoje.“ Šie fermentai padeda suskaidyti dideles makromolekules, kurios randamos maisto produktuose, kuriuos valgome, į mažesnes molekules, kurias mūsų žarnynas gali absorbuoti, taip palaikant žarnyno sveikatą ir užtikrinant, kad maistinės medžiagos patektų į organizmą.
Virškinimo fermentai yra skirstomi į tris klases: proteolitiniai fermentai, reikalingi baltymų virškinimui; lipazės, reikalingos riebalams ir amilazės, reikalingos angliavandenių virškinimui. Žmonės turi įvairių rūšių virškinimo fermentų, kai kurie iš jų yra:

  • Amilazė – randama seilėse ir kasos sultyse, skaido dideles krakmolo molekules į maltozę. Reikalinga suskaidyti angliavandenius, krakmolus ir cukrus, kurie vyrauja visuose augaliniuose maisto produktuose (bulvės, vaisiai, daržovės, grūdai ir tt).
  • Pepsinas – kuris fermentas suskaido baltymus? Randamas jūsų skrandžio sultyse, pepsinas padeda skaidyti baltymus į mažesnius vienetus, vadinamus polipeptidais.
  • Lipazė – gaminama kasoje ir išskiriama į plonąją žarną. Po susimaišymo su tulžimi padeda riebalų rūgštims virškinti riebalus ir trigliceridus. Reikalinga virškinti riebalų turinčius maisto produktus, pvz., pieno produktus, riešutus, aliejus, kiaušinius ir mėsą.
  • Tripsinas ir chimotripsinas. Šios endopeptidazės dar labiau suskaido polipeptidus į dar mažesnes daleles.
  • Celiulazė. Padeda virškinti daug skaidulų turinčius maisto produktus, tokius kaip brokoliai, šparagai ir pupelės, kurie gali sukelti dujų kaupimąsi.
  • Eksopeptidazės, karboksipeptidazė ir aminopeptidazė – padeda išskirti atskiras aminorūgštis.
  • Laktazė – skaido cukraus laktozę į gliukozę ir galaktozę.
  • Sacharazė – skaido cukraus sacharozę į gliukozę ir fruktozę.
  • Maltazė – skaido cukraus maltozę į mažesnes gliukozės molekules.
  • Kiti fermentai, suskaidantys cukrų / angliavandenius, tokie kaip invertazė, gliukamilazė ir alfa-glaktosidazė.

Kaip veikia virškinimo fermentai? Virškinimas yra sudėtingas procesas, kuris pirmiausiai  prasideda kramtant maistą, kur fermentai išsiskiria jūsų seilėse. Didžiausias darbas vyksta dėl virškinimo trakto skysčių, turinčių virškinimo fermentų, kurie veikia tam tikras maistines medžiagas (riebalus, angliavandenius ar baltymus). Mes gaminame specifinius virškinimo fermentus, kurie padeda įsisavinti įvairius maisto produktus, kuriuos valgome. Kitaip tariant, mes gaminame specifinius angliavandenių, baltymų ir riebalų fermentus.
Virškinimo fermentai yra ne tik naudingi – jie yra būtini. Jie paverčia sudėtingus maisto produktus į mažesnius junginius, įskaitant aminorūgštis, riebalų rūgštis, cholesterolį, paprastus cukrus ir nukleino rūgštis (kurios padeda gaminti DNR). Fermentai yra sintezuojami ir išskiriami skirtingose virškinimo trakto vietose, įskaitant burną, skrandį ir kasą.

Žemiau yra pateikiama šešių pakopų virškinimo proceso apžvalga, pradedant kramtymu, kuris sukelia virškinimo fermentų sekreciją jūsų virškinimo trakte:

  1. Į burną išsiskirianti seilių amilazė yra pirmasis virškinimo fermentas, padedantis suskaidyti maistą į mažesnes molekules, ir šis procesas tęsiasi po maisto patekimo į skrandį.
  2. Skrandžio parietinės ląstelės pradeda išskirti rūgštis, pepsiną ir kitus fermentus, įskaitant skrandžio amilazę, ir prasideda dalinai suvirškinto maisto skilimo procesas į chimusą (iš dalies suvirškinto maisto pusiau skysta masė).
  3. Skrandžio rūgštis taip pat turi neutralizuoti seilių amilazę, leidžiant perimti virškinimo procesą skrandžio amilazei.
  4. Po valandos, chimusas stumiamas į dvylikapirštę žarną (viršutinę plonąją žarną), kad skrandyje įgytas rūgštingumas sukeltų hormono sekretino išskyrimą.
  5. Tai, savo ruožtu, informuoja kasą, kad laikas išskirti hormonus, bikarbonatą, tulžį ir daugelį kasos fermentų, iš kurių svarbiausi yra lipazė, tripolis, amilazė ir nukleazė.
  6. Bikarbonatas pakeičia chimuso rūgštingumą nuo rūgštaus iki šarminio, o tai leidžia ne tik fermentams virškinti maistą, bet ir naikinti bakterijas, kurios negali išgyventi rūgščioje skrandžio aplinkoje.

Šiame etape žmonėms, kurie neturi virškinimo fermentų nepakankamumo (virškinimo fermentų trūkumo), didžioji darbo dalis yra atlikta. Kitiems galbūt reikalingi fermentų papildai, kad palengvintų šį procesą. Jie gali būti reikalingi net ir gyvūnams, nes šunims virškinimo fermentai yra naudingi, taip pat ir katėms ir kitiems gyvūnams.

DigeZyme® virškinimo fermentų nauda?

Kokia yra DigeZyme® virškinimo fermentų nauda? Atsakymas paprastas: tai plataus spektro produktas, pasižymintis gausa naudingųjų savybių† Yra trys pagrindinės priežastys, kodėl daugelis žmonių vartoja virškinimo fermentus:

  • žmonės, saugodami virškinimo traktą nuo streso, tikisi sumažinti žarnyno pralaidumą;†
  • žmonės tikisi, kad fermentai padės organizmui suskaidyti sunkiai virškinamus baltymus ir cukrus, pavyzdžiui, glitimą, kazeiną ir laktozę (pieno cukrų);†
  • žmonės tikisi, kad fermentai lengvina rūgšties refliukso ir dirgliosios žarnos sindromo simptomus;†
  • žmonės tikisi, kad fermentai didina maistingųjų medžiagų absorbciją;†
  • žmonės tikisi, kad fermentai neutralizuoja fermentų inhibitorius tokiuose maisto produktuose kaip žemės riešutai, kviečių gemalai, kiaušinių baltymai, riešutai, sėklos, pupelės ir bulvės.†

Jums gali būti įdomu, ar virškinimo fermentai padeda numesti svorio ar sudeginti riebalus, ir ar  virškinimo fermentai padės užkietėjus viduriams? Jei jūsų organizmas nepagamins pakankamai virškinimo fermentų, kad sklandžiai veiktų virškinimo procesas, gali atsirasti vidurių užkietėjimas, kurio galite išvengti naudodami fermentų papildus.† Tačiau fermentai paprastai nesusiję su svorio netekimu ir nėra skirti šiam tikslui – nors maitinantis sveikai, kas palaiko natūralią fermentų gamybą, gali sumažėti uždegimas ir tai padės jums pasiekti optimalų svorį.†
Tikėtina, kad virškinimo fermentų papildai gali padėti sumažinti jūsų potraukį užkandžiauti ir leisti jums jaustis sotiems suvalgius mažiau maisto, o tai padės suvartoti tinkamą kalorijų kiekį.†

Geriausi virškinimo fermentų šaltiniai

Daugelis neapdorotų augalų, pavyzdžiui, neapdoroti vaisiai ir daržovės, turi fermentų, kurie padeda virškinti. Pavyzdžiui, ananasų, papajų, obuolių ir daugelio kitų augalų sudėtyje yra naudingų fermentų, tačiau, kai šie maisto produktai auginami nederlingame dirvožemyje arba yra labai apdorojami, fermentų greičiausiai trūksta arba jie yra sunaikinami.

Virškinimo fermentų papildai daugiausia gaunami iš trijų šaltinių:

  • Vaisių kilmės – paprastai iš ananasų arba papajos. Bromelainas yra fermentas, gautas iš ananasų, kuris suskaido platų baltymų spektrą, turi naudingų savybių ir gali atlaikyti platų pH (rūgštinį / šarminį) diapazoną. Papainas yra dar vienas fermentas, gautas iš neapdorotos papajos, ir gerai veikia padėdamas skaidyti mažos ir didelės struktūros baltymus.
  • Gyvūninės kilmės – įskaitant pankreatiną.
  • Augalinės kilmės – gaunami iš probiotikų, mielių ir grybų.

Kas yra natūralūs virškinimo fermentai? Daugelis rinkoje esančių virškinimo fermentų yra „natūralūs“, nes jie gaunami iš augalų ar gyvūnų. Gausa pasiūloje esančių virškinimo fermentų gali sukelti sunkumų renkantis. Esmė yra ta, jog „geriausi virškinimo fermentai“ skiriasi kiekvienam žmogui individualiai, nes fermentai yra maistinės medžiagos ir padeda absorbuoti skirtingus maisto produktus. Taigi geriausi fermentai gali skirtis priklausomai nuo žmogaus – nors natūralūs fermentai visada yra geresnis pasirinkimas nei dirbtiniai.
Kai kuriuose produktuose yra tik augaliniai fermentai, skirti vegetarams ir veganams. Paprastai jie turi bent braneliną, gautą iš ananaso, ir daugelyje jų yra papaino fermentas iš papajos. Produktuose, specialiai skirtuose veganams, paprastai yra pankreatinas, gautas iš Aspergillus niger. Tai grybų kilmės fermentuotas produktas.
Be to, į kai kuriuos papildus yra dedama papildomų žolelių ir prieskonių. Dažnai įtraukiamas Triphala ekstraktas, kuris nėra fermentas, bet yra vaistažolė iš Ajurvedos medicinos, skirtas bendram savijautos gerinimui.† Manoma, kad jis veikia sinergiškai su kitais junginiais.

Kasos fermentai prieš virškinimo fermentus

„Virškinimo fermentai“ – dar vadinami skrandžio fermentais – yra plati sąvoka, apimanti kasos fermentus, augalinius fermentus ir grybelinius fermentus. Kasos fermentai aptinkami aštuoniuose  puodeliuose kasos sulčių, kuriuos kasdien gamina dauguma žmonių. Šiose sultyse yra kasos fermentų, kurie padeda virškinimui ir bikarbonatui, kuris neutralizuoja skrandžio rūgštį, kai patenka į plonąjį žarnyną. Kasos fermentų pavadinimai paprastai baigiami -inas (pvz., tripsinas ar pepsinas), o kiti virškinimo fermentai paprastai baigiasi -aze arba -oze (pvz., laktozė, sacharozė, fruktozė).
Pirmiausiai dalyvauja šie fermentai, skaidant riebalus ir amino rūgštis:

  • Lipazė trigliceridus paverčia tiek riebalų rūgštimis, tiek gliceroliu.
  • Amilazė angliavandenius paverčia paprastais cukrais.
  • Elastazės suskaido baltymą elastiną.
  • Tripsinas konvertuoja baltymus į aminorūgštis.
  • Chimotripsinas baltymus paverčia aminorūgštimis.
  • Nukleazės nukleino rūgštis paverčia nukleotidais ir nukleozidais.
  • Fosfolipazė fosfolipidus paverčia riebalų rūgštimis.

Pagrindinės žmogaus virškinimo sistemos fermentų gamybos struktūros yra seilių liaukos, skrandis, kasa, kepenys ir plonasis žarnynas. Kasa gamina tulžies druskas arba rūgštis, kurių sudėtyje yra vandens, elektrolitų, amino rūgščių, cholesterolio, riebalų ir bilirubino, ir jie visi yra gaunami iš kepenų per tulžies pūslę. Tai cholinės ir chenodeoksicholinės rūgštys, kurios kartu su aminorūgštimis glicinu arba taurinu, pačios sukuria tulžies druskas. Tulžies druskos suskaido riebalus maiste, kad lipazės fermentas galėtų toliau mažėti.
Dvylikapirštė žarna (pirmasis ir trumpiausias plonosios žarnos segmentas) taip pat didelį darbą atliekanti vieta kai kalbama apie virškinimą. Iš baltymų, riebalų rūgščių ir riebalų cholesterolio, taip pat ir paprastų cukrų iš angliavandenių, ekstrahuojamos amino rūgštys. Nukleazė suskaido nukleino rūgštis, būtinas DNR, į nukleotidus. Visi makroelementai yra suskaidomi į gana mažas molekules, kad jos galėtų būti pernašamos kraujotakoje ir paspartintų medžiagų apykaitą ir užtikrintų tinkamą jos veikimą. Mikroelementai, jei jie dar nebuvo suskaidyti skrandžio rūgštyje, taip pat išleidžiami ir transportuojami į kraują.
Kalbant apie cukraus metabolizmą, žarnyno fermentai dalyvauja šiuose pagrindiniuose (bet sudėtinguose) procesuose:

  • Aminopeptidazės skaido peptidus į amino rūgštis.
  • Laktazė, pieno cukrus, paverčia laktozę į gliukozę.
  • Cholecistokininas padeda virškinti baltymus ir riebalus.
  • Secretinas, kaip hormonas, kontroliuoja sekreciją dvylikapirštėje žarnoje.
  • Sacharazė sacharozę paverčia disacharidais ir monosacharidais.
  • Maltazė paverčia maltozę į gliukozę.
  • Izomaltazė verčiama izomaltoze.

Kas turėtų vartoti virškinimo fermentus?

Kaip žinoti, ar reikia vartoti virškinimo fermentus ir kada juos vartoti? Jei trūksta specifinių fermentų, reikalingų tam tikroms maistinėms medžiagoms (pvz., kai kurių rūšių cukrui) suskaidyti, gali pasireikšti tokie simptomai kaip pilvo pūtimas, dujų kaupimasis, pilvo skausmas ir nuovargis dėl nesuvirškintų maisto produktų ir kitų fermentų trūkumo sukeltų simptomų. Kokie yra kiti požymiai, kad gali būti naudinga vartoti virškinimo fermentų papildus?† Tai yra tokie simptomai kaip:

  • Skrandžio rūgšties refliuksas
  • Potraukis tam tikriems maisto produktams
  • Skydliaukės sutrikimai
  • Rėmuo, nevirškinimas ar riaugėjimas
  • Plaukų plonėjimas ar slinkimas
  • Sausa arba patamsėjus oda
  • Koncentracijos sutrikimai arba smegenų rūkas
  • Rytinis nuovargis
  • Sunku gerai išsimiegoti
  • Artritas ar sąnarių skausmas
  • Raumenų silpnumas arba pernelyg didelis pavargimo jausmas
  • Nuotaikos svyravimai, depresija ar dirglumas
  • Galvos skausmas ar migrena
  • Sustiprėjęs PMS

Priklausomai nuo to, kaip šiandien žiūrite į savo mitybą, galite laikytis aktyvaus ar reaktyvaus požiūrio į virškinimo fermentų papildus. Vienoje monetos pusėje: „Jei tai nepažeista, nereikia ir taisyti, ar ne?“ Šis požiūris reiškia, kad, jei kas nors neturi virškinimo problemų, fermentų vartojimas tiesiog nereikalingas. Kita vertus, mažėjant maistinių medžiagų kiekiui mūsų mityboje ir lėtinių ligų dažnėjimu, nedidelė papildoma pagalba negali pakenkti.†
Kad ir kaip į tai žiūrėtumėte, vis daugiau žmonių šiandien vartoja virškinimo fermentus, o tam tikros jausenos, kaip išvardinta toliau, yra gera priežastis vartoti virškinimo papildus:

1. Fermentų trūkumas†

Jei jus kamuoja virškinimo ligos, kurios gali būti galimai sukeltos fermentų nepakankamumo pvz., rūgšties refliuksas, dujų kaupimasis, pilvo pūtimas, pralaidus žarnynas, dirgliosios žarnos sindromas, Krono liga, opinis kolitas, divertikulitas, malabsorbcija, viduriavimas ar vidurių užkietėjimas, tuomet galite svarstyti pradėti virškinimo fermentų vartojimą.
Virškinimo fermentai gali pašalinti virškinimo organų, įskaitant skrandį, kasą, kepenis, tulžies pūslę ir plonąją žarną patiriamą stresą, padėdami suskaidyti sunkiai virškinamus baltymus, krakmolus ir riebalus. Tai gali padėti sumažinti simptomus, tokius kaip pilvo pūtimas ir skausmas, susijusius su virškinimo trakto liga.

2. Su amžiumi susijęs fermentų nepakankamumas†

Su amžiumi, mūsų skrandžio rūgšties rūgštingumas tampa vis labiau šarminis. Kalbant apie fermentų gamybą, tai reiškia, kad didėja tikimybė, kad gali trūkti labai reikalingo rūgštaus „trigerio“ pradedamo gaminti, kai chimusas patenka į žarnyną. Jei nepavyksta sukelti rūgštingumo, tuomet signalas nėra perduodamas hormonui sekretinui, kuris savo ruožtu saugo nuo kasos sekrecijos išsiskyrimo.
Kartu su kitomis ligomis, kai mes senėjame didėja tikimybė, kad virškinimo sutrikimai gali atsirasti dėl mažo skrandžio rūgštingumo arba fermentų nepakankamumo, o tai gali sukelti rūgšties refliuksą. Todėl vyresnio amžiaus žmonėms gali būti naudinga vartoti virškinimo fermentų papildus, ypač jei jie kenčia nuo nemalonių simptomų.

3. Hipochlorhidrija†

Ne tik pagyvenę žmonės kenčia nuo hipochlorhidrijos (arba turi per mažai skrandžio rūgšties). Be skrandžio rūgšties sumažėjimo, kuri neskatina reakcijų, pati rūgštis negali suskaidyti maisto produktų, kad išsiskirtų mineralai, vitaminai ir maistinės medžiagos. Daugelis mikroelementų yra „skaidomi“ arba išskiriami iš maisto, kai jie yra skrandyje – jei šis veiksmas nepavyksta, tada yra automatinis mitybos arba fermentinis nepakankamumas.

4. Su fermentų nepakankamumu susiję negalavimai†

Kiekvienam, susiduriančiam su kepenų problemomis, galima įtarti su tuo susijusį fermentų nepakankamumą. Viena iš dažniausiai pasitaikančių ligų yra alfa-1 antitripsino trūkumas, genetinis sutrikimas, kuris visame pasaulyje paveikia maždaug vieną iš 1500 žmonių. Ši būklė dažniausiai pasireiškia nuo 20 iki 50 metų amžiaus  žmonėms, sukelianti kvėpavimo bei kitus kvėpavimo sistemos sutrikimus. Maždaug 15 proc. suaugusiųjų, turinčių šį sutrikimą, susirgs kepenų ligą, ir apie 10 proc. kūdikių, kurie yra paveikti šios ligos, taip pat. Kiti požymiai ir simptomai, kurie gali pasireikšti, yra svorio sumažėjimas, pasikartojančios kvėpavimo takų infekcijos, nuovargis ir greitas širdies plakimas.
Taip pat yra ir kitų ligų, kurios iš pirmo žvilgsnio neturi nieko bendra su fermentų trūkumu, bet taip pat nusipelno dėmesio:

  • Krono liga gali sukelti fermentų trūkumą.
  • Geležies stygius arba vitamino B12 trūkumas gali reikšti, kad virškinimo procesas nesugeba šių maistinių medžiagų išskirti iš maisto.
  • Vitamino D trūkumas gali reikšti kitą malabsorbcijos problemą, kaip ir naktinis aklumas dėl vitamino A trūkumo.

Be diagnozuojamų ligų, yra daug simptomų įspėjančių apie fermentų nepakankamumą. Nors kai kuriuos galima priskirti kitoms būklėms, kai kurie iš jų yra tiesiogiai susiję su kasos nesugebėjimu išskirti fermentus.

  • Išmatų pokyčiai – jei išmatos yra blyškios ir plūduriuojančios tualete, dėl riebalų plūduriavimo, tai rodo, kad kasos fermentai neveikia tinkamai. Kitas požymis gali būti gličios arba riebios nuosėdos tualetiniame vandenyje, po to, kai jūs pasituštinote.
  • Skundimasis skrandžiu ir žarnynu – tai yra kitas rodiklis, kartu kaip ir skrandžio tempimo pojūtis,praėjus maždaug valandai po valgio, yra viduriavimas. Pūtimas ir nevirškinimas taip pat rodo, kad pacientui gali būti fermentų nepakankamumas.
  • Fluoruotas vanduo – be to, naujausi tyrimai rodo, kad fluoridas vandenyje gali būti atsakingas už sumažėjusį kasos lipazės ir proteazės aktyvumą. Tyrimas , nors ir buvo atliekamas su kiaulėmis, rodo, kad tai turi didelę įtaką, didėjančiai laisvųjų radikalų žalai ir mitochondrijos veiklos pažeidimui.

5. Kasos nepakankamumas†

Kasos nepakankamumas yra kasos nesugebėjimas išskirti virškinimui reikalingų fermentų, kuris yra dažna problema tarp kasos vėžiu sergančių žmonių. Receptiniai kasos fermentų preparatai (taip pat vadinami pakaitine terapija) taip pat naudojami pacientams, sergantiems kasos vėžiu, lėtiniu pankreatitu, cistine fibroze ir po kasos ar žarnyno operacijų †

Geriausiausi virškinimo fermentų papildai: pilno spektro virškinimo fermentai

Kadangi baltymams, cukrams, krakmolams ir riebalams reikalingi tam tikri fermentų tipai, geriausia naudoti papildus, kuriuose yra visų rūšių fermentų.
Čia pateikiami kiti virškinimo fermentų papildų įsigijimo patarimai, atsižvelgiant į jūsų simptomus ir dabartinę sveikatos būklę:

  • Jei turite problemų su tulžies pūsle ir ieškote natūralaus tulžies pūslės gydymo, įsigykite produktą su daugiau lipazės ir tulžies druskų.†
  • Jei matote, kad produkto sudėtyje yra betaino HCL (red. – betaino hidrochloridas), įsitikinkite, kad pepsinas taip pat yra įtrauktas.†
  • Kituose papilduose yra laktazės, kuri iki šiol buvo prieinama tik kaip atskiras produktas. Šis fermentas skirtas padėti žmonėms, turintiems specifinių problemų, susijusių su cukraus absorbcija iš pieno produktų.†
  • Apsvarstykite papildų vartojimą, kuriuose yra proteazės, nes ji padeda virškinti baltymus, jei jus vargina autoimuninė ar uždegiminę būklė.†
  • Pasirinkite mišinį su žolelėmis, tokiomis kaip pipirmėtė ir imbieras, kurios taip pat palaiko virškinimą.†
  • Be to, kadangi kai kuriems žmonėms reikia daugiau kasos fermentų nei kitiems, turite nepamiršti savo individulių poreikių. Dauguma produktų turi tam tikrą pankreatino kiekį, kuris yra visų trijų kasos fermentų derinys.†

Norėdami pasiekti geriausią rezultatą, išgerkite virškinimo fermentus apie 10 minučių prieš kiekvieną valgį arba su pirmaisiais kąsniais. Proteazės papildas gali būti vartojamas tarp valgių, papildomai prie virškinimo fermentų vartojamų valgant. Fermentus pradėkite vartoti po du kartus per dieną su maistu ir bėgant laikui koreguokitę dozę tiek, kiek reikės.

Maisto produktai skatinantys virškinimą. Maistas turintis natūralių virškinimo fermentų.

Nors nėra jokių abejonių, kad fermentų papildai yra naudingi žmonėms, mes visi turime sutelkti dėmesį į tai, kad fermentai natūraliai būtų gaunami sveikai maitinantis. Kuriuose maisto produktuose yra natūralių virškinimo fermentų?
Neapdoroti vaisiai ir daržovės, auginami derlingose dirvose, yra geriausi natūralūs virškinimo fermentų šaltiniai, todėl įsitikinkite, kad perkate kuo daugiau būtent tokių maisto produktų parduotuvėje. Šios natūralios virškinimo priemonės gali padėti jums natūraliai gaminti virškinimo fermentus:

  • Ananasai
  • Papaja
  • Kiviai
  • Kefyras ir jogurtas
  • Bananai
  • Mangai
  • Miso, sojos padažas ir tempė (fermentuoti sojos produktai)
  • Kopūstai ir kimči (red. – aštrūs marinuoti kopūstai, nacionalinis korėjiečių patieklas)
  • Avokadas
  • Bičių žiedadulkės
  • Ekologiškas obuolių sidro actas
  • Natūralus medus

Ar galite tuo pačiu metu vartoti probiotikus ir virškinimo fermentus? Taip. Vartokite fermentus prieš valgį, o probiotikus po valgio arba tarp jų. Taip pat naudinga gauti probiotikų iš fermentuotų maisto produktų, pavyzdžiui, jogurto, kefyro, kimči ar raugintų kopūstų. Atlikti tyrimai leidžia teigti, kad probiotikai gali padėti atkurti žarnyno mikrobiomos pusiausvyrą ir toliau padėti virškinti, o taip pat sumažinti tokius simptomus kaip dujų kaupimasis ir pilvo pūtimas.†

Virškinimo fermentai tradicinėje medicinoje, Ajurvedoje bei tradicinėje kinų medicinoje

Virškinimo fermentai papildų forma tapo prieinami tik pastaruosius 50 metų, bet dar ilgai prieš tai žmonės buvo skatinami vartoti neapdorotus ir probiotinius maisto produktus, kuriuose yra natūralių fermentų. Akcentuojami švieži/neapdoroti fermentai, nes teigiama, kad šiluma sunaikina augalinius fermentus.
Pasak Ajurvedos, senovės medicinos sistemos, virškinimas priklauso nuo pakankamai agni –  „virškinimo ugnies“. Teigiama, kad agni galima sustiprinti pašalinus nevirškinimo priežastis (pvz., kai valgoma streso metu ar prieš miegą), patobulinus mitybą ir žolelėmis bei naminėmis priemonėmis sustiprinus virškinimo organus.† Prieskoniai yra labai svarbūs Ajurvedoje stiprinant virškinimą, ypač imbieras, ciberžolė, kmynai, koriandras, pankolis, kardamonas, vaistinė ožragė, cinamonas, rozmarinas, šalavijas ir raudonėlis.
Vienas iš būdų gerinti virškinimo ugnį yra gerti vaistažolių arbatą, kuri gali padėti fermentų funkcijai, pvz., arbata, kuri pagaminta iš po trečdalio arbatinio šaukštelio kumino, koriandro ir pankolių, kuri yra išvirta ir nukošta. † Papajos valgymas taip pat rekomenduojamas, nes ji natūraliai suteikia papainą, kuris, kaip sakoma, mažina pilvo pūtimą, veikia kaip diuretikas ir padeda sumažinti uždegimą.†
Tradicinėje kinų medicinoje (TKM) virškinimas gerinamas stiprinant skrandžio / blužnies funkciją  ir gerinant „Qi“ – gyvybinę energiją. Akupunktūra, žolelės, judėjimas ir streso valdymas papildo augalų pagrindu naudojamų fermentų, kurie gaunami valgant sveikus maisto produktus, vartojimą. Žarnyno funkcijos palaikymui rekomenduojama naudoti šviežius vaisius ir lengvai paruoštas daržoves.†
Kiti būdai, kaip paskatinti virškinimą yra vietinių / sezoninių maisto produktų valgymas; rinktis ekologiškus, neperdirbtus, be GMO maisto produktus; apriboti pridėtinio cukraus, skysčių suvartojimą valgio metu ir šalto maisto produktus; kruopščiai kramtyti maisto produktus; nevalgyti likus 2-3 valandoms iki miego; siekiant skatinti apetitą praktikuoti tai chi, jogą, mankštą ir tempimą.

Ar saugu vartoti virškinimo fermentus? Atsargumo priemonės ir virškinimo fermentų šalutinis poveikis

Jei turite lėtinę sveikatos problemą, gerai būtų apsilankyti pas sveikatos priežiūros specialistą, kad gautumėte konsultaciją dėl individualios fermentų terapijos. Priklausomai nuo jūsų sveikatos būklės, gydytojas gali nustatyti, kurie yra saugiausi ir geriausi virškinimo fermentai. Jei sergate kepenų ar tulžies pūslės liga ar opa, prieš pradėdami vartoti virškinimo fermentų papildus pasitarkite su gydytoju.
Koks galimas virškinimo fermentų šalutinis poveikis? Nors virškinimo fermentai paprastai yra gerai toleruojami ir naudingi, kartais tai būti pykinimas, viduriavimas, pilvo spazmai, dujų kaupimasis, galvos skausmas, patinimas, galvos svaigimas, cukraus kiekio kraujyje pokyčiai, alerginės reakcijos ir neįprastos išmatos. Jei pasireiškia šie virškinimo fermentų šalutiniai poveikiai, pasitarkite su gydytoju.
Jei vartojate labai didelę dozę ir ignoruojate dozavimo rekomendacijas, greičiausiai susiduriate su virškinimo fermentų šalutiniais poveikiais, todėl visada atidžiai perskaitykite produkto etiketes. Pasitarkite su gydytoju arba vaistininku prieš juos perkant, jei kasdien vartojate vaistus ir norite pradėti vartoti virškinimo fermentus.

Svarbiausios mintys apie virškinimo fermentus

  • Virškinimo fermentai padeda suskaidyti dideles makromolekules, esančias maisto produktuose, kuriuos valgome (angliavandenius, baltymus ir riebalus), į mažesnes molekules, kurias mūsų žarnynas sugeba absorbuoti. Jame taip pat yra keletas naudingų virškinimo fermentų.
  • Virškinimo fermentai yra suskirstyti į tris klases: proteolitiniai fermentai, reikalingi baltymų virškinimui, lipazės, reikalingos riebalams ir amilazės, reikalingos angliavandenių virškinimui.
  • Virškinimo fermentų priedų šaltiniai yra vaisių kilmės (ypač ananasai ir papajos), gyvūninės – tokie kaip jaučio ar šerno, ir augaliniai šaltiniai, tokie kaip probiotikai, mielės ir grybai. Visiems baltymams, cukrams, krakmolams ir riebalams reikalingi tam tikri fermentų tipai, todėl geriausia vartoti papildą, kuris apimtų įvairios kilmės fermentų šaltinius (pilno spektro fermentų mišinį).
  • Maisto produktai, kuriuose gausu natūralių virškinimo fermentų, yra ananasai, papajos, kivi, fermentuoti pieno produktai, mango, miso, rauginti kopūstai, kimči, avokadai, bičių žiedadulkės, obuolių sidro actas ir natūralus medus.

Įspėjimas ir išnašos:

† Šis teiginys nėra įvertintas Europos maisto saugos tarnybos (EFSA). Maisto papildas nėra maisto pakaitalas. Svarbi įvairi ir subalansuota mityba. ES teisės aktai draudžia reklamuojant maisto papildus teigti apie jų (ar jų sudėtyje esančių sudedamųjų dalių) gydomąsias ir profilaktines savybes, išskyrus, kai tokius teiginius patvirtina Europos Komisija. Mes neteigiame, kad UAB Gera karma parduodami maisto papildai (ar jų sudėtyje esančios sudedamosios dalys) turi gydomųjų ar profilaktinių savybių. Mūsų svetainėje pateikiama tik bendro pobūdžio informacija, kuri neturi daryti įtakos skaitytojo apsisprendimui įsigyjant ir/ar vartojant maisto papildus. Jei sergate specifine liga, ar vartojate papildomus vaistus ar maisto papildus, būtinai prieš pradėdami vartoti naujus maisto papildus pasikonsultuokite su savo gydytoju ar vaistininku. Straipsnyje pateikta informacija nėra autoriaus asmeninė nuomonė. Ši informacija nėra skirta reklamuoti maisto produktus ar papildus. Ši informacija negali būti interpretuojama kaip gydymo ar kitokio pobūdžio sveikatos klausimų sprendimo rekomendacija. Raginame sprendimus, susijusius su asmenine sveikata, priimti asmeniškai, įvertinus įvairius informacijos šaltinius. Jeigu pastebėjote netikslumų ar turite komentarų, nusiskundimų, patarimų dėl pateikto turinio, prašau susisiekite el. paštu [email protected] arba svetainėje nurodytais rekvizitais.

Palikite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *