Kas yra DigeZyme® virškinimo fermentai ir kokia jų nauda?

Ar žinojote, jog virškinimo sveikatos būklė lemia bendrą asmens gerovę, nes šios sudėtingos sistemos kontroliavimas gali padėti pagerinti kiekvieno sveikatą, nuotaiką ir laimę?
Jei virškinimo sistema neveikia taip, kaip turėtų, gali pasireikšti daug sveikatos problemų, pvz., prasta maistinių medžiagų absorbcija, svorio problemos, pykinimas, pilvo pūtimas, vidurių užkietėjimas, skrandžio skausmas ir viduriavimas, bei dar sudėtingesnės būklės kaip rūgšties refliukso liga ar dirgliosios žarnos sindromas.
Yra žinoma keletas veiksnių, kurie turi įtakos virškinimo sistemos sveikatai, t.y. netinkamas gyvenimo būdas ir mitybos įpročiai, stresas, amžius, genetinai veiksniai, maisto priedai ir cheminės medžiagos bei fizinio aktyvumo trūkumas.
Šiandienos sparčiai besikeičiančiame pasaulyje, šiuolaikinis gyvenimo būdas bei mitybos įpročiai sukelia daugybę nepatogumų, susijusių su virškinimo sistema, kuri buvo labiausiai pažeista, o tai lėmė virškinimo fermentų aktyvumo pokyčius bei jų nepakankamumą.
Fermentus galima apibūdinti kaip paprastus baltymus, esančius kiekvienoje gyvoje ląstelėje, kur jie veikia kaip biologiniai katalizatoriai įvairioms biologinėms reakcijoms, įskaitant virškinimą, reguliuoti. Kai kurie virškinimo fermentai yra susiję su baltymų, angliavandenių ir riebalų bei kitų maisto produktuose esančių sudėtingų molekulių skaidymu. Šiuo veiksmu jie palengvina virškinimo procesą ir tokiu būdu padeda organizmui geriau įsisavinti maistines medžiagas.†
Tačiau kai kuriems asmenims dėl senėjimo ar organizmo natūralaus gebėjimo gaminti tam tikrus kasos fermentus, tokius kaip lipazė, amilazė ir kitus papildomus kasos fermentus, kurie atlieka svarbų vaidmenį makroelementų virškinime, fermentų pradeda mažėti su amžiumi.
Taigi, esant normalios virškinimo funkcijos trūkumui, susijusiam su fermentų nepakankamumu, gali pasireikšti malabsorbcija ir daugybė susijusių sveikatos problemų, jei fermentų nepakankamumas lieka nepakitęs.

Kokie yra virškinimo fermentai?

Virškinimo fermentus galima skirstyti į kelias kategorijas pagal tai, kokius substratus jie gali prisijungti ir skaidyti. Baltymus skaido proteazės ir peptidazės, riebalus ir riebiųjų rūgščių grandines – lipazės, angliavandenius, krakmolą ir cukrų – amilazės, o paprasčiausias nukleorūgštis ir nukleotidus – nukleazės. Nors visi šie fermentai yra gaminami žmogaus organizme, tačiau jų veiklos vieta gali stipriai varijuoti – vieni iš jų veikia tik burnoje, kiti – skrandyje, žarnyne ar kasoje.

Kas yra DigeZyme®?


DigeZyme® yra specialiai atrinkti pagrindiniai 5 fermentai, kurie patekę į organizmą padeda suskaidyti makromolekules į mažesnius statybinius blokus, tokius kaip aminorūgštis. Skaidant tokias molekules kaip baltymai, lipidai ir kt. fermentai padeda organizmui greičiau ir efekyviau įsisavinti jam reikalingas aminorūgštis ir kitas maisto medžiagas.†
DigeZyme® veikimas remiasi taikymusi į specifinius substratus ar chemines medžiagas, dalyvaujančias cheminėse reakcijose su produktu. Paprasčiau tariant, šie fermentai taikosi į medžiagas, kurios yra skaidomos ar kitaip modifikuojamos.

Kokie fermentai yra DigeZyme® sudėtyje?

Amilazė – skaido angliavandenius, tokius kaip krakmolas ir glikogenas, bei polisacharidus į mažesnes molekules;
Celiulazė – skaido celiuliozę ir chitiną; padeda įsisavinti vaisiuose ir daržovėse esančias naudingąsias maisto medžiagas;
Lipazė – skaido riebalų molekules bei pagreitina riebalų metabolizmą; padeda palaikyti normalią tulžies pūslės veiklą;
Proteazė – skaido baltymus ir padeda palaikyti normalią imuninės sistemos veiklą;
Laktazė – skaido laktozę (pieno cukrų) ir yra naudinga laktozės netoleruojaniems asmenims.

Amilazės savybės

Amilazė yra dekstrinogeninis fermentas, priskiriamas alfa amilazių tipui, verčiantis krakmolą į dektriną. Krakmolas gamtoje yra heterogeninėje būsenoje, jis sudarytas iš dviejų polisacharidų molekulių – amilozės ir amilopektino.

Amilozės struktūra

Amilozės molekulę sudaro ilgos, tiesios glikozės grandinėlės, susijungusios alfa-1,4 ryšiais.

Amilopektino struktūra

Amilopektinas yra išsišakojusi, krūmą primenanti molekulė, sudaryta iš gliukozės dalelių, susijungusių alfa-1,6 ryšiais išsišakojimo vietose.
Amilazė (alfa-amilazės tipas) veikia alfa-1,4 tarpmolekulines jungtis amilozės molekulėje ir atitinkamai amilopektino molekulėje – tokiu būdu suformuojama alfa-maltozė bei atpalaiduojami alfa-dektrinai, pasižymintys nedidele molekuline mase.

  • pH poveikis: amilazės molekulė išlieka stabili pH nuo 5.0 iki 7.0, kur pazižymi 75-100% efektyvumu;
  • Temperatūros poveikis: maksimalus efektyvumas pasiekiamas ties 55°-60° C

Ilgesniuose fermento veikimo perioduose optimali jo veikimo temperatūra neišlieka aukštesnė nei 37 laipsniai. Atlikti tyrimai rodo, kad kaitinamas vieną valandą, kai pH – 7, DigeZyme sudėtyje esantis fermentas išlieka stabilus žemiau 40 laipsnių temperatūros, kaitinant terpę iki 50 laipsnių karščio – fermento aktyvumas sumažėja iki 20%.

Proteazių savybės

Priklausomai nuo pH lygio, pagal optimalų veikmo lygį, mikrobinės protezės yra skirstomos:

Šarminės proteazės Aktyvios, kai pH tarp 7,0-11,0
Neutralios protezės Aktyvios, kai pH tarp 6,0-9,0
Rūgštinės proteazės Aktyvios, kai pH tarp 2,5-4,0

DigeZyme® sudėtyje esanti neutrali proteazė stabili išlieka, kai pH svyruoja tarp 6,0-8,0. Šis fermentas pasireiškia plačiu veikimo spektru ir gali virškinti ne vieną maiste esančią baltymo molekulę. Šio fermento veikimas kiek panašus į proteolitinių žarnyno fermentų veiklą, kurie aktyviausi būna neutraliame ir šarminiame pH.
Šie fermentai padeda suskaidyti polipeptidus iki peptidų bei aminorūgščių.
DigeZyme® sudėtyje esančių proteazių savybės buvo nustatytos kaip substratą naudojant pieno baltymą – kazeiną. Rezultatai parodė, kad šio fermentų komplekso sudėtyje esanti proteazė yra neutrali ir aktyviausiai veikia, kai pH vyrauja tarp 6,0-8,0.

  • Laktazė – katalizuoja beta-D-galaktozės vertimą į laktozę.
  • Lipazė – naudojant alyvuogių aliejų kaip substratą buvo nustatyta, kad DigeZyme® sudėtyje esanti lipazė aktyviausiai veikia, kai pH yra 7,0.
  • Celiulazė – fermento aktyvumas nustatomas matuojant cukraus išskyrimą iš natrio druskų esančių karboksimetilceliuliozėje. DigeZyme® sudėtyje esanti celiuoliozė aktyviausiai veikia pH svyruojant tarp 4,0-4,5.

Kokia yra virškinimo DigeZyme® fermentų kilmė?

Komerciniai virškinimo fermentai yra išskiriami iš įvairių šaltinių, tokių kaip gyvūnų (kiaulių ar galvijų) kasos; taip pat daržovių ar grūdų, tokių kaip miežiai; bei mikroorganizmų, tokių kaip bakterijos ir grybai.
Multifermentų komplekso DigeZyme® sudėtyje yra platus veiksmingų fermentų spektras, išgautas fermentacijos proceso metu.

Nr. Fermentas Kilmė Šaltinis
1. Alfa-amilazė Grybinė Aspergillus oryzae
2. Laktazė Grybinė Aspergillus oryzae
3. Lipazė Grybinė Rhyzopus oryzae
4. Celiulazė Grybinė Trichoderma longibrachiatum
5. Neutrali proteazė Bakterinė Bacillus licheniformis
6. Rūgštinė proteazė Grybinė Aspergillus oryzae

DigeZyme® poveikis sportuojantiems asmenims ir patiriantiems dažnus raumenų skausmus†

Uždelstas raumenų skausmas (DOMS), specifinis raumenų skausmo tipas, yra plačiai tiriamas fenomenas, dažnai pasireiškiantis po intensyvių treniruočių, prieš kurias neatliekamas apšilimas. Raumenų spazmai, pasyvus jų sustangrėjimas, patinimas, jėgos ir ištvermės mažėjimas ir vietinis skausmas yra simptomai, dažniausiai pasireiškiantys per 24 valandas nuo treniruotės ir besitęsiantys 3-4 dienas.
Iki šiandien buvo atliktas ne vienas tyrimas, kurio metu buvo analizuojamas DOMS, tačiau nei vieno iš jų metu nebuvo atsakyta į klausimą kaip išvengti ar gydyti DOMS. Dažniausiai skausmui malšinti į pagalbą pasitelkiami vaistai, tokie kaip ibuprofenas, tačiau iš tiesų tokie preparatai gali tik dar labiau prailginti raumenų gijimo procesą bei sukelti kitų šalutinių poveikių.
Vis dėlto, mokslininkai mano, jog DOMS simptomų palengvinimui gali būti naudinga vartoti ne ką kitą, o virškinimo fermentų papildus.† Yra žinoma, jog sitosteroliai, augalų steroliai ir proteazių fermentai padeda sumažinti su DOMS siejamus nemalonius skausmus bei uždegiminius procesus. Proteazių papildų vartojimas taip pat gali padėti organizmui atsigauti patyrus įvairius sužalojimus ar traumas.†
Palyginti neseniai atlikto tyrimo metu buvo siekiama pamatuoti DigeZyme® veiksmingumą mažinant uždelstą raumenų skausmą.  Tyrime dalyvavo vyriškos lyties savanoriai, kuriems buvo skiriamas placebo arba multifermentų komplekso papildai tris kartus per dieną. Tyrimas truko tris dienas.
Gauti rezultatai atskleidė, jog DigeZyme® sumažino po intensyvios treniruotės asmenims kilusį raumenų diskomfortą ir nemalonius pojūčius. Taip pat buvo pastebėta, kad virškinimo fermentus vartojusių asmenų tarpe sumažėjo apie uždegimą įspėjančių biomarkerių lygis.†

Virškinimo fermentų trūkumo simptomai

Dažniausiai ir lengviausiai atpažįstamas nepilnavertės virškinimo fermentų veiklos simptomas yra fermento laktazės, skaidančios pieno cukrų (laktozę) į lengvai įsisavinamus paprastuosius cukrus, nebuvimas arba silpnas poveikis organizme. Organizme nesant arba trūkstant šio fermento, pieno cukrus keliauja per virškinimo traktą neapdorotas iki pat storosios žarnos, kur yra pradedamas fermentuoti ten esančių bakterijų. Per daug intensyvi fermentacija pasireiškia dujų kaupimosi ir viduriavimo simptomais – tipiniais asmenų, netoleruojančių laktozės, nusiskundimais.
Kasa yra virškinimo sistemos organas, gaminantis keletą fermentų, kurių tarpe yra trijų pagrindinių grupių fermentai – amilazės, proteazės ir lipazės. Sveika kasa kasdien šiuos fermentus išskiria į plonąją žarną, kurioje maistas verčiamas organizmui naudingomis medžiagomis. Išsivysčius kokioms nors kasos ligoms ar kitokiems sutrikimams, pavyzdžiui atsiradus nuo besaikio alkoholio vartojimo, ženkliai sumažėja ir kasos išskiriamų fermentų kiekis, kas lemia prastą virškinimą.
Dar viena liga, galinti sutrikdyti normalų virškinimo procesą yra gastritas, kitaip žinomas kaip skrandžio sienelės uždegimas. Gleivinis skrandžio sluoksnis yra sudarytas iš specifinių ląstelių, gaminančių skrandžio rūgštis, gleives ir baltymus skaidantį fermentą – pepsiną. Bendrai kalbant, bet kokie virškinimo trakto uždegiminiai procesai tiesiogiai veikia fermentų išsiskyrimą bei juos sekretuojančių specifinių ląstelių veiklos stabdymą.
Paradoksalu, tačiau per mažas organizme esančių fermentų kiekis savaime sukelia nestiprų žarnyno uždegimą, dėl kurio fermentų gamyba dar labiau sulėtėja. Tokiais atvejais virškinimo fermentų papildų vartojimas tampa priemonė, galinčia padėti atkurti normalią žarnyno ir virškinimo sistemos veiklą.†

Sutrikusios virškinimo sistemos veiklos simptomai

Vieni lengviausiai pastebimų sutrikusios virškinimo sistemos veiklos požymių yra dujų kaupimasis, pilvo pūtimas, pykinimas, pilvo skausmai, viduriavimas arba vidurių užkietėjimas.
Ne iki galo suvirškintos maisto medžiagos negali pereiti per žarnyno ir kraujo barjerą, todėl tampa neprieinamos metabolitiniams procesams specializuotuose organizmo audiniuose ir organuose.
Chroninis virškinimo fermentų trūkumas gali pasireikšti maisto medžiagų trūkumu organizme ir lemti svorio augimą dėl padidėjusios riebalų akumuliacijos. Dažnai ignoruojamas virškinimo fermentų trūkumas organizme ilgainiui gali lemti chroninių degeneracinių bei uždegiminių procesų susidarymą ar net neoplastinių ligų išsivystymą.

Kodėl verta papildyti mitybą virškinimo fermentų papildais?†

Siekiant pagerinti savo bendrą organizmo veiklą svarbu atsižvelgti į dažnai patiriamas virškinimo problemas, galinčias liudyti apie akivaizdų virškinimo fermentų trūkumą.
Pakankamo kiekio fermentų atstatymas turėtų būti pirmenybė ne tik norint pagaliau atsikratyti dažnai kamuojančių virškinimo sutrikimų, bet ir siekiant apsisaugoti nuo pavojingesnių, ilgalaikių ligų. Natūraliai ar kitais būdais organizme atstačius efektyviai veikiančių virškinimo fermentų kiekį, organizmas tampa pajėgus įsisavinti daugiau jam gyvybiškai svarbių maisto medžiagų, vitaminų ir mineralų.
Idealiu atveju, normalus virškinimo fermentų lygis organizme turėtų būti palaikomas tinkamai maitinantis bei propaguojant aktyvų ir sveiką gyvenimo būdą, tačiau realybėje, mitybos klaidų padarytai žalai atstatyti dažnai prireikia papildomo „spyrio“. Papildoma pagalba organizmui dažnai yra reikalinga ir dėl natūraliai vykstančių senėjimo procesų.
Virškinimo fermentų papildų vartojimas siekiant subalansuoti virškinimo sistemos veiklą, pirmiausiai yra rekomenduojamas asmenims, kenčiantiems nuo nemalonių pojūčių virškinimo sistemoje (pavyzdžiui dujų kaupimosi, vidurių užkietėjimo, viduriavimo, spazminių skausmų) bei vidutinio ir senyvo amžiaus žmonėms.†

Papildomų virškinimo fermentų vartojimo poreikis

Virškinimo fermentų papildus rekomenduojama vartoti asmenims, patiriantiems organizmo stresą, atsiradusį dėl staigių mitybos pokyčių, nuolatinio susidūrimo su aplinkoje esančiais teršalais bei oro kaita ar dažnu keliavimu.
Taip pat asmenims, kuriems neseniai buvo atlikta chirurginė operacija, geriantiems antibiotikus ar imuninę sistemą slopinančius vaistus.
Virškinimo fermentų nepakankamumą gali lemti ir kasos pažeidimai, įvairios ligos bei susižalojimai.
Kai kurie asmenys kenčia nuo netinkamos specifinių virškinimo fermentų generavimo sistemos veiklos dėl gentinių veiksnių, lemiančių virškinimo ir metabolizmo sutrikimus, tokius kaip laktozės netoleravimas.

Toksiškumo tyrimai

Atvirkštinės bakterinių ląstelių mutacijų testas DigeZyme® papilduose buvo atliktas naudojant testinius Salmonella typhimurium rodiklius TA98, TA100, TA1535 ir TA1537. Tyrimo metu DigeZyme® patvirtintas kaip nemutageninis preparatas.

Kokia yra DigeZyme® nauda?

DigeZyme® yra itin naudingas preparatas, kadangi jame yra didelis kiekis amilazių, laktazės, celiuliozės, lipazių ir protezių. Visos šios medžiagos turi tik joms būdingas naudingąsias savybes ir specifinę charakteristiką.
DigeZyme® padeda papildyti organizmą fermentais, kurie turėtų padėti suvirškinti sunkiai virškinamus maisto produktus ar organizmui nepajėgiant suskaidyti konkrečių makro ir mikromolekulių.† DigeZyme® fermentų vartojimo metu galimas virškinimo proceso pagreitėjimas.† Pastarojo proceso metu organizmas yra greičiau aprūpinamas paprasčiausiomis ir lengviausiai įsisavinamomis aminorūgščių formomis, padedančiomis vykti normaliai baltymų sintezei, kognityvinėms funkcijoms bei imuninės sistemos veiklai.

Taigi, kodėl verta rinktis DigeZyme®?

Iš tiesų, tai visai paprasta. Nors daugumoje maisto produktų yra ganėtinai didelis kiekis virškinimo fermentų, tačiau tai dar nereiškia, kad jie visi yra pilnai įsisavinami. Remiantis moksliniais tyrimais, maždaug 48 laipsnių C temperatūroje fermentai denatūruoja, o tai reiškia, kad termiškai apdorojant ir galiausiai valgant maistą – jame būna likęs tik labai nedidelis kiekis arba visiškai nelikę fermentų.
Štai kodėl verta pabandyti vartoti DigeZyme® maisto papildus, padedančius organizmui įsisavinti didesnį kiekį virškinimo fermentų.† Nors DigeZyme® yra naujas produktas, tačiau jo poveikis virškinamajam traktui yra įrodytas tyrimais. Šį papildą rekomenduojama vartoti asmenims, norintiems įsisavinti kuo daugiau maisto medžiagų ar greičiau atsigauti po intensyvių treniruočių.†

Kaip vartoti DigeZyme®?

DigeZyme® turėtų būti vartojamas kartu su maistu / iškart po maisto. Maksimali DigeZyme® komplekso dienos norma – 150mg.

Įspėjimas ir išnašos:

† Šis teiginys nėra įvertintas Europos maisto saugos tarnybos (EFSA). Maisto papildas nėra maisto pakaitalas. Svarbi įvairi ir subalansuota mityba. ES teisės aktai draudžia reklamuojant maisto papildus teigti apie jų (ar jų sudėtyje esančių sudedamųjų dalių) gydomąsias ir profilaktines savybes, išskyrus, kai tokius teiginius patvirtina Europos Komisija. Mes neteigiame, kad UAB Gera karma parduodami maisto papildai (ar jų sudėtyje esančios sudedamosios dalys) turi gydomųjų ar profilaktinių savybių. Mūsų svetainėje pateikiama tik bendro pobūdžio informacija, kuri neturi daryti įtakos skaitytojo apsisprendimui įsigyjant ir/ar vartojant maisto papildus. Jei sergate specifine liga, ar vartojate papildomus vaistus ar maisto papildus, būtinai prieš pradėdami vartoti naujus maisto papildus pasikonsultuokite su savo gydytoju ar vaistininku. Straipsnyje pateikta informacija nėra autoriaus asmeninė nuomonė. Ši informacija nėra skirta reklamuoti maisto produktus ar papildus. Ši informacija negali būti interpretuojama kaip gydymo ar kitokio pobūdžio sveikatos klausimų sprendimo rekomendacija. Raginame sprendimus, susijusius su asmenine sveikata, priimti asmeniškai, įvertinus įvairius informacijos šaltinius. Jeigu pastebėjote netikslumų ar turite komentarų, nusiskundimų, patarimų dėl pateikto turinio, prašau susisiekite el. paštu [email protected] arba svetainėje nurodytais rekvizitais.

6 replies on “Kas yra DigeZyme® virškinimo fermentai ir kokia jų nauda?

    • Andrejus Petruša

      Sveiki, taip, viskas teisingai. Tinka veganams ir vegetarams. Augalinės kilmės virškinimo fermentai.

      Atsakyti
  • Vilma

    Man labai tiko šie fermentai, todėl užsisakau juos jau ne pirmą kartą ir rekomenduoju draugams. Ačiū jums

    Atsakyti
    • Andrejus Petruša

      Sveiki, galima, sveikatai pavojingų ingridientų čia nėra, iš DigeZyme draudimų nėra būtent nėščioms ar žindančioms. Tiesiog, galioja standartiniai įspėjimai, kaip ir visiems maisto papildams. Nevirškykite rekomenduojamos dienos normos. Svarbu subalansuota mityba ir t.t. Galite vartoti mažiau, nei paros norma – išbandyti, susipažinti, įsitikinti, kaip reaguoja organizmas. Galite pvz. vartoti vos po vieną kapsulę per dieną su pagrindiniu maistu. Apart to, tai nėra vaistas ar receptinis preparatas. Tad sėkmės, pasidalinkite nuomone. Linkėjimai ir ačiū! 🙂

      Atsakyti

Palikite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *