Nakvišiniai augalai ir uždegimo mažinimas

Ne visus nakvišų augalus galima valgyti.

Nakvišų daržovės priklauso Solanaceae šeimos žydinčių augalų grupei. Dauguma nakvišinių augalų yra nevalgomi, pavyzdžiui, tabakas ir mirtinai pavojinga žolė belladona.

Tačiau keletas nakvišinių daržovių yra valgomos. Iš tikrųjų jos yra gerai žinomi mūsų mitybos elementai, pvz:

  • pomidorai
  • baklažanai
  • bulvės
  • paprikos

Visuose nakvišų augaluose yra junginių, vadinamų alkaloidais. Vienas iš alkaloidų, randamų nakvišų daržovėse, – solaninas, gali būti toksiškas dideliais kiekiais arba žaliose bulvėse.

Tačiau nėra įrodymų, kad solaninas yra kenksmingas įprastiniais maistui kiekiais. Be to, solanino yra ne tik nakvišiniuose augaluose – jo yra ir mėlynėse bei artišokuose.

Dėl anekdotinių įrodymų nakvišinės daržovės užsitarnavo blogą reputaciją kaip sukeliančios organizmo uždegimus.

Tačiau ne visiems, kuriems skauda sąnarius ir kurie iš savo mitybos raciono išbraukia nakvišinius augalus, skausmas palengvėja. O kai kurie įrodymai rodo, kad nakvišų daržovėse esanti maistinė vertė gali padėti įveikti artrito simptomus.

Skaitykite toliau, kad sužinotumėte, kaip šios daržovės gali paveikti organizmo uždegimą, kokią naudą sveikatai jos gali suteikti ir dar daugiau.

TYRIMŲ DUOMENYS APIE NAKVIŠINES DARŽOVES IR ATRITĄ

Pasak Artrito fondo, įsitikinimas, kad valgant nakvišines daržoves paūmėja artritas, yra mitas. Iš tikrųjų artritu sergantiems žmonėms gali būti naudingas didelis maistinių medžiagų kiekis nakvišų daržovėse.

Pavyzdžiui, vieno 2011 m. atlikto tyrimo [1] metu mokslininkai nustatė, kad sveikiems vyrams, kurie 6 savaites valgė geltonas arba violetines bulves – nakvišines daržoves, sumažėjo uždegimas ir DNR pažeidimai.

Kita vertus, 2020 m. tyrimas [2] parodė, kad RA sergančių asmenų nakvišų daržovėse esantis solaninas gali susilpninti žarnyno barjerą ir sukelti žarnyno pralaidumą arba žarnyno nesandarumą.

Tačiau reikia atlikti daugiau tyrimų. Kol kas yra mažai mokslinių įrodymų, leidžiančių daryti bet kokią išvadą.

POPULIARIAUSIŲJŲ NAKVIŠINIŲ AUGALŲ NAUDA SVEIKATAI

Daugumoje nakvišinių daržovių gausu maistinių medžiagų. Be to, jos lengvai prieinamos ir lengvai paruošiamos. Kai kuriais atvejais nakvišinių daržovių valgymo nauda gali būti didesnė už bet kokią uždegimo riziką tiems, kurie neserga autoimunine liga, pavyzdžiui, RA.

1. PIPIRAI

Paprikose ir čili pipiruose, yra mažai riebalų ir kalorijų.

Jie yra geras [3]  maistinių medžiagų šaltinis, pvz:

  • vitaminas C
  • skaidulų
  • B grupės vitaminų

2016 m. tyrimų duomenimis [4] , čili pipiruose esantis kapsaicinas gali sumažinti artrito skausmą, nes sumažina specifinį skausmo siųstuvą nervuose, vadinamą substancija P.

Kapsaicinas yra įprasta daugelio skausmą malšinančių kremų sudedamoji dalis. Vietiškai vartojamas jis gali sukelti lengvą deginimą arba odos reakciją.

2. BULVĖS

Baltosios bulvės dažnai turi blogą reputaciją, nes tai krakmolingas angliavandenis, tačiau visos bulvių rūšys yra maistingos. Jos gali būti sveikesnės mitybos dalis, jei valgomos saikingai, o ne keptos ar apteptos sviestu ir grietine.

Bulvės neturi riebalų ir yra geras skaidulinių medžiagų šaltinis. Skaidulos padeda ilgiau išlikti sotiems, todėl galite suvalgyti mažiau. Kadangi bulvėse yra natrio ir kalio, jos taip pat padeda išlaikyti elektrolitų pusiausvyrą.

Jie taip pat yra geras šaltinis [5] :

  • vitaminas C
  • vitaminas B6
  • niacinas
  • manganas
  • geležis
  • varis
  • foliatai

Sveikiausia bulvė yra kepta bulvė. Įdėkite žolelių ir šlakelį graikiško jogurto kaip maistingą priedą. Nevenkite išbandyti įvairių veislių bulvių, ypač dėl to, kad pigmentinės bulvės gali suteikti priešuždegiminių savybių.

3. POMIDORAI

Pomidoruose yra visų keturių karotinoidų antioksidantų, tarp jų:

  • likopenas
  • beta karotino
  • alfa karotino
  • liuteino

Likopenas yra stipriausias karotinoidas. Manoma, kad jis padeda išvengti kai kurių rūšių vėžio, padeda išvengti širdies ligų ir stiprina imunitetą. Kai kurie tyrimai, atlikti 2022 m. [6] , rodo, kad pomidorai turi priešuždegiminių gebėjimų, nors dar reikia atlikti daugiau tyrimų.

Vis dėlto, remiantis anksčiau cituotu 2020 m. tyrimu, pomidoruose esantis solaninas gali turėti žalingą poveikį RA vystymuisi [7].

Pomidorai yra geras šaltinis [8]:

  • vitamino E
  • vitamino A
  • kalio
  • kalcio
  • vitamino K
  • vitaminas B

Į žalias salotas įdėkite šviežių, kubeliais supjaustytų pomidorų arba pasigaminkite šviežių pomidorų sulčių. Pomidorai taip pat skanūs daržovių sriuboje ir čili.

4. BAKLAŽANAI

Baklažanai, kaip ir pomidorai, taip pat yra vaisiai. Jame nėra riebalų ar cholesterolio. Baklažanuose nėra daug nė vieno vitamino ar mineralo, tačiau juose yra nedideli kiekiai daugumos svarbiausių vitaminų ir mineralų.

Vieno 2015 m. atlikto tyrimo duomenimis [9], baklažanų stiebų ekstraktas gali padėti sumažinti uždegimą. Reikia atlikti daugiau tyrimų, kad būtų galima nustatyti, ar baklažanų vaisiai turi tokių pačių gebėjimų. Atminkite, kad baklažanai gali būti kenksmingi RA sergantiems asmenims dėl solanino.

Jei norite mėgautis baklažanais savo mityboje, neapsiribokite baklažanų parmezanu, kuriame yra daug kalorijų ir riebalų. Vietoj to pabandykite griežinėliais supjaustytus baklažanus apšlakstyti alyvuogių aliejumi ir prieskoninėmis žolelėmis, tada juos apkepkite arba iškepkite ant grotelių. Taip pat galite troškinti baklažanus garuose arba į mėgstamą daržovių picą dėti troškintus griežinėlius.

AR TURĖTUMĖTE IŠBRAUKTI IŠ SAVO MITYBOS RACIONO ŠIUOS AUGALUS?

Sergantiesiems RA iš mitybos raciono išbraukus ar apribojus nakvišinius augalus, gali sumažėti komplikacijų, kylančių dėl žarnyno nepraeinamumo sindromo ar kitų virškinamojo trakto sutrikimų, rizika.

Jei norite tiksliai sužinoti, kaip nakvišiniai augalai veikia jus, išbandykite eliminavimo dietą. 2 savaites nustokite valgyti visus nakvišinius augalus ir pažiūrėkite, ar simptomai pagerės. Jei nesate tikri, vėl įtraukite jų į savo racioną ir pažiūrėkite, ar simptomai nepablogės.

Jei suvalgę bet kokio maisto produkto pajutote tokius simptomus, nutraukite valgymą ir kreipkitės į gydytoją:

  • burnos dilgčiojimas
  • bėrimas arba dilgėlinė
  • niežulys
  • veido, liežuvio ar gerklės patinimas
  • pasunkėjęs kvėpavimas arba švokštimas
  • virškinimo trakto sutrikimai

Jei pasireiškė šie simptomai, kreipkitės į skubios pagalbos skyrių. Jums gali būti anafilaksinis šokas, o tam reikalinga skubi medicininė pagalba:

  • sunkiai kvėpuoja
  • staigus silpnumo jausmas
  • galvos svaigimas arba apsvaigimas
  • alpimas

Maisto netoleravimas skiriasi nuo alergijos maistui simptomų, nes nekelia anafilaksijos pavojaus. Tačiau vis tiek gali sukelti nemalonių simptomų, tokių kaip skausmas, diskomfortas, skausmai ir virškinamojo trakto sutrikimai.

Dietologas gali padėti laikytis eliminacinės dietos, kad būtų nustatytos ir suvaldytos visos alergijos ir netoleravimas.

ANTI-UŽDEGIMINIS MAISTAS

Manoma, kad daugelis maisto produktų padeda mažinti organizmo uždegimą. Reguliarus jų vartojimas gali padėti sumažinti sąnarių skausmą ir patinimą. Kai kurie populiarūs priešuždegiminiai maisto produktai:

1. OMEGA-3 RIEBALŲ RŪGŠTYS

Daug omega-3 riebalų rūgščių turintis maistas gali padėti kovoti su uždegimu, nes sumažina dviejų uždegimą sukeliančių baltymų kiekį. Omega-3 taip pat gali padėti sumažinti širdies ligų riziką ir sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje.

Dažniausios parinktys:

  • lašiša
  • sardinės
  • skumbrės
  • linų sėmenų aliejus
  • ispaninio šalavijo sėklos
  • graikiniai riešutai
  • sojų pupelės
  • špinatai

2. ANTIOKSIDANTAI

Uogose, lapiniuose žalumynuose ir kituose šviežiuose produktuose gausu antioksidantų. Mityba, kurioje gausu antioksidantų, padeda stiprinti imunitetą ir gali sumažinti uždegimų riziką. Įvairių vaisių ir daržovių valgymas yra vienas geriausių dalykų, kuriuos galite padaryti savo bendrai sveikatai.

Tai gali padėti:

  • užkirsti kelią svorio padidėjimui.
  • sumažinti širdies priepuolio ir insulto riziką.
  • sumažinti kraujospūdį.
  • sumažinti kai kurių vėžio rūšių riziką.
  • sumažinti kaulų nykimo riziką

3. SKAIDULINĖS MEDŽIAGOS

Pasak Artrito fondo, daug skaidulų turintis maistas, pavyzdžiui, riešutai, neskaldyti grūdai ir produktai, gali padėti reaguoti į uždegimo žymenis, būdingus artritui. Jie tai daro keliais būdais:

  • Jis padeda sumažinti C reaktyvaus baltymo kiekį kraujyje. C reaktyvusis baltymas yra susijęs su uždegiminėmis ligomis, pavyzdžiui, reumatoidiniu artritu.
  • Skaidulos taip pat gali neleisti priaugti svorio – dar vieno su uždegimu susijusio veiksnio.
  • Galiausiai skaidulos yra maistas, kurį renkasi sveikos žarnyno bakterijos. Tyrimai, atlikti 2021 m. [10], parodė, kad sveikas mikrobiomas gali padėti sumažinti uždegimą.

4. ALYVUOGIŲ ALIEJUS

Alyvuogių aliejus yra pagrindinis priešuždegiminės Viduržemio jūros regiono dietos elementas. Senesnio 2011 m. tyrimo duomenimis [11], alyvuogių aliejuje yra keletas priešuždegiminių savybių turinčių junginių. Įrodyta, kad vienas junginys, fenolinis junginys, vadinamas oleokantalu, pasižymi tokiais pat stipriais priešuždegiminiais gebėjimais kaip ir ibuprofenas.

5. SVOGŪNAI

Svogūnuose yra bioflavonoido kvercetino. Vieno 2016 m. atlikto tyrimo duomenimis [12], kvercetinas turi priešuždegiminių ir antioksidacinių savybių. Jis gali padėti išvengti alerginės reakcijos, nes stabdo histamino išsiskyrimą ir putliųjų ląstelių sekreciją. Tačiau šis tyrimas yra senesnis, todėl reikalingi naujesni tyrimai.

Kiti maisto produktai, kuriuose yra kvercetino:

  • obuoliai
  • žaliosios lapinės daržovės
  • pupelės
  • greipfrutai

VENKITE PRODUKTŲ SUKELIANČIŲ UŽDEGIMUS

Svarbu ne tik įtraukti į savo mitybą maisto produktus, kurie apsaugo nuo uždegimo, bet ir vengti uždegimą sukeliančių maisto produktų.

Maisto produktai, kuriuose yra daug sočiųjų riebalų ir transriebalų, yra susiję su organizmo uždegimais. Kai kurie iš šių produktų yra :

  • keptas maistas
  • bulvių traškučiai, krekeriai ir kiti perdirbti užkandžiai.
  • perdirbti kepiniai, pvz., pyragai ir sausainiai.
  • aukštoje temperatūroje ruošti maisto produktai
  • maisto produktai, kuriuose yra daug cukraus
  • gėrimai, kuriuose yra daug cukraus, pvz., gazuoti gėrimai ir saldintos vaisių sultys
  • maisto produktai, kuriuose yra daug natrio

Kai kurie pieno produktai kai kuriems žmonėms gali sukelti uždegimą, ypač jei esate alergiški karvės pienui, tačiau kiti pieno produktai, pavyzdžiui, jogurtas, yra susiję su mažesniu uždegimu [13].

Norėdami sužinoti, kaip pieno produktai paveiks jūsų artrito simptomus, išbraukite juos iš savo mitybos 2 savaites.

SVARBIAUSIA

Į priešuždegiminę mitybą galima įtraukti nakvišinių daržovių. Jei nevalgote didžiulių kiekių žaliųjų bulvių, jose nėra tiek solanino, kad nuo jo susirgtumėte. O iki šiol surinkti įrodymai nepatvirtina nakvišinių daržovių ir uždegimo ryšio.

Jei vis dėlto nerimaujate, pasitarkite su gydytoju arba dietologu, jei turite galimybę juo pasinaudoti. Jie yra geriausias šaltinis, padedantis nustatyti jums tinkamą mitybos planą.

Palikite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *