Maitake grybai – nauda ir privalumai sveikatai

Maitake yra vienas naudingiausių funkcinių grybų pasaulyje. Jo pavadinimas, kuris išvertus reiškia “šokantis grybas”, puikiai apibūdina gražią persidengiančių kepurėlių, primenančių paukščio plunksną, virtinę. Dėl savo išvaizdos, primenančios paukštį, Europoje ir Šiaurės Amerikoje šis grybas vadinamas “miško višta”.

Šis plunksninis grybas pasižymi įvairiomis sveikatai naudingomis savybėmis, įskaitant gebėjimą padėti palaikyti sveiką cukraus kiekį kraujyje ir imuninės sistemos sveikatą. Jei jums įdomu, kaip pajusti maitake grybų naudą ir kaip juos įtraukti į kasdienę mitybą, pateikiame šiek tiek informacijos apie šio supermaisto grybo istoriją ir keletą patarimų, kaip jį vartoti kasdien.

MAITAKE GRYBO VARTOJIMO ISTORIJA

Maitakės (Grifola frondosa) kilusios iš Kinijos, šiaurės rytų Japonijos ir Šiaurės Amerikos, kur jų galima rasti miško paklotėje prie ąžuolų, klevų ir uosių. Gali užaugti iki daugiau kaip 100 kg, todėl pelnė “grybų karaliaus” titulą. Pirmą kartą jį daugiau kaip prieš 2000 metų Japonijoje atrado grupė budistų vienuolių ir medžio drožėjų. Matyt, apsvaigę nuo šio išskirtinio grybo skonio, vaizdo ir gydomųjų savybių, jie šoko, o jo pravardė kilo iš šios patirties.

Atradus maitakę, ji tapo neatsiejama kinų ir japonų herbologijos dalimi dėl savo gydomųjų ir atstatomųjų savybių. Kaip vaistinis grybas [ 1 ], tradicinėje kinų medicinoje jis buvo naudojamas blužnies ir skrandžio sveikatai gerinti bei nervams raminti. 1979 m. japonų mikologai sukūrė uždarų patalpų ir lauko auginimo technologijas, ir šiandien maitake yra vienas plačiausiai naudojamų grybų visame pasaulyje.

MAITAKE NAUDA IR SVEIKATAI PALANKIOS SAVYBĖS

Maitake grybai yra maistingi ir naudingi kaip funkcinis maistas. Jų maistinę vertę lemia aminorūgštys, B grupės vitaminai ir mineralai, įskaitant varį, cinką ir fosforą. Kaip funkciniai grybai [ 2 ], maitake turi įspūdingą kiekį alfa- ir beta-gliukanų polisacharidų, triterpenų ir papildomų biologiškai aktyvių cheminių medžiagų, kurios pasižymi įvairia nauda sveikatai. Privalumai yra šie:

Teikia adaptogeninę paramą

Maitake yra vienas iš nedidelės grupės funkcinių grybų, teikiančių adaptogeninę paramą [ 3 ]. Adaptogenai – tai medžiagos, didinančios žmogaus gebėjimą prisitaikyti ir atsigauti po streso. Kaip naudingas adaptogenas, maitake padeda palaikyti natūralią pusiausvyrą ir sveiką organizmo reakciją į stresą.

Palaiko sveiką cukraus kiekį kraujyje

Įrodyta, kad maitake palaiko sveiką cukraus kiekį kraujyje. Vieno tyrimo metu laboratoriniams gyvūnams duotas vandenyje tirpus maitake ekstraktas palaikė insulino reakciją, todėl cukraus ir insulino kiekis kraujyje buvo sveikas. Šis funkcinis grybas palaiko medžiagų apykaitos sveikatą.

Palaiko sveiką cholesterolio kiekį kraujyje

Maitake grybuose esančios skaidulos padeda efektyviam virškinimui. Tyrimai su laboratoriniais gyvūnais parodė, kad maitake padeda palaikyti sveiką cholesterolio kiekį kraujyje [ 4 ].

Skatina sveiką žarnyno florą

Maitake, kaip ir kituose grybuose, yra daug prebiotikų skaidulų. Jos polisacharidai palaiko mikrobų įvairovę žarnyne, todėl auga naudingosios bakterijos ir skatinama sveika žarnyno flora.

Palaiko svorio valdymą

Maitake padeda palaikyti žarnyno florą, turi skaidulų ir veikia virškinimą, todėl maitake palaiko sveiką svorio kontrolę. Įtraukdami ją į kasdienę mitybą, galite padėti organizmui palaikyti veiksmingą medžiagų apykaitą ir sveiką kūno svorį.

Skatina imuninę sveikatą

Maitake sudėtyje esantys beta gliukanai turi imuninę sistemą palaikantį poveikį. Grybo biologiškai aktyvūs polisacharidai palaiko ląstelinį ir humoralinį imunitetą [ 5 ] . Tai padeda organizmui apsisaugoti nuo ligų sukėlėjų – ypač naudinga, kai biure siaučia peršalimo ligos arba patiriate stresą ir jūsų imuninė sistema yra nusilpusi.

Suteikia antioksidantų

Oksidacija vyksta dėl natūralių organizmo procesų ir funkcijų, taip pat dėl tam tikrų išorinių toksinų poveikio. Nekontroliuojamas šis procesas gali sukelti oksidacinį stresą, kuris pažeidžia ir sensta organizmo audiniai. Maitake grybuose esantys antioksidantai [ 6 ] naudingi organizmui, nes neutralizuoja laisvuosius radikalus, kurie sukelia oksidacinį stresą. Maitake palaiko organizmo atsaką į oksidaciją, o tai padeda sveikam senėjimui.

SAUGIŲ, AUKŠTOS KOKYBĖS MAITAKE GRYBŲ PAPILDŲ PAIEŠKA

Maitake grybai yra valgomi ir populiarūs tarp virėjų ir  šefų visame pasaulyje. Švelnaus, medžio ir baklažanų skonio maitake galima vartoti kasdien. Ypač skanūs sriubose, troškiniuose, makaronų patiekaluose, ramen, troškiniuose ir padažuose. Tačiau norint, kad maitake taptų nuolatine sveikatingumo rutinos dalimi, reikia turėti patikimą ir nebrangų šaltinį. Jei ieškote greito ir paprasto būdo įtraukti maitake naudingąsias savybes į savo kasdienį sveikatos režimą, išbandykite maitake maisto papildų pavidalu.

MAITAKE GRYBŲ NAUDA DIENOS EIGOJE

Kai kurios sveikų maisto papildų bendrovės siūlo maitake kaip atskirą grybų rūšį ir į paruoštus mišinius su kitais funkciniais grybais. Miltelių mišinius lengva naudoti, jų galima dėti į kokteilius, sultis, kavą, arbatą, avižinius dribsnius, kiaušinius ir padažus – su jais galima net kepti. Kai kurių  grybų miltelių mišinių taip pat galima įsigyti kapsulių pavidalu ir funkcinių gėrimų mišiniuose, kad būtų lengva mėgautis funkcinių grybų nauda keliaujant.

Palikite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *