Gluosninė kreivabudė – 7 privalumai ir nauda organizmui

Gluosninė Kreivabudė, arba Pleurotus rūšys, yra žiauninių grybų grupė. Nors grybai priskiriami grybams, kurie techniškai skiriasi nuo augalų, jie yra puikus priedas prie bet kokios dietos be mėsos.

Egzistuoja apie 40 rūšių gluosninės kreivabudės grybų, įskaitant Pleurotus ostreatus (arba P. ostreatus), paprastai vadinamą amerikiniu gluosninės kreivabudės grybu. Visų rūšių grybai yra valgomi ir paprastai naudojami tokiuose patiekaluose kaip makaronai ir kepiniai [ 1 ].

Jie garsėja įspūdingomis sveikatą stiprinančiomis savybėmis, juose yra įvairių galingų junginių. Tiesą sakant, jie jau šimtmečius naudojami tradicinėje medicinoje [ 1, 2 ].

Šiame straipsnyje aptariama septyni įspūdingi gluosninės kreivabudės grybų privalumai.

gluosninė kreivabudė grybas, gluosninės kreivabudes funkcija, nauda ir privalumai, gluosninės kreivabudės papildai, naudojimo būdai, oyster grybas, BIYOMA

1. PRATURTINTAS MAISTINGOMIS MEDŽIAGOMIS

Gluosninės kreivabudės grybuose gausu skaidulų, vitaminų, mineralų ir kitų svarbių maistinių medžiagų. Juose taip pat yra mažai angliavandenių, todėl jie tinka žmonėms, besilaikantiems mažai angliavandenių turinčios dietos.

Pateikiame 1 puodelio (86 g) žalių gluosninės kreivabudės grybų P. ostreatus maistinę vertę [ 3 ]:

  • Kalorijos: 28
  • Angliavandeniai: 5 gramai
  • Baltymai: 3 gramai
  • Riebalai: <1 gramas
  • Skaidulinės medžiagos: 2 gramai
  • Niacinas: 27% dienos vertės (DV)
  • Pantoteno rūgštis (vitaminas B5): 22 % DV
  • Folio rūgšties: 8 % DV
  • Cholino: 8 % DV
  • Kalio: 8 % DV
  • Geležis: 6 % DV
  • Fosforas: 8 % DV
  • Cinko: 6 % DV

Grybuose taip pat yra mažesnis kiekis kitų maistinių medžiagų, įskaitant vitaminą D ir seleną.

TRUMPIAU

Gluosninės kreivabudės grybai yra geras skaidulų, baltymų ir įvairių vitaminų bei mineralų šaltinis.

2. ANTIOKSIDANTŲ ŠALTINIS

Gluosninės kreivabudės grybuose yra antioksidantų, t. y. medžiagų, padedančių mažinti organizmo ląstelių pažeidimus [ 4 ].

Pavyzdžiui, P. ostreatus ekstraktuose aptikti septyni fenoliniai junginiai, įskaitant galo rūgštį, chlorogeno rūgštį ir naringeniną, kurie organizme veikia kaip antioksidantai (5, 6, 7, 8).

Šiuose grybuose taip pat yra aminorūgšties ergothioneino, kuris pasižymi stipriu antioksidaciniu poveikiu [ 9 ]

2007 m. atlikus tyrimą su graužikais nustatyta, kad vyresnių žiurkių gydymas grybų ekstraktu pagerino antioksidantų kiekį ir sumažino tam tikrų uždegimo žymenų, įskaitant malondialdehidą (MDA), kiekį [ 10 ].

Panašiai, 2020 m. atlikus tyrimą su žiurkėmis, pastebėta, kad ekstraktas pasižymėjo antioksidaciniu poveikiu ir padėjo sumažinti toksinių cheminių medžiagų sukeltą kepenų pažeidimą [ 11 ]

Be to, 2016 m. mėgintuvėlyje atliktame tyrime nustatyta, kad gluosninės kreivabudės (Pleurotus pulmonarius) ekstraktas slopino oksidacinę žalą žmogaus arterijų ląstelėms ir stabdė MTL (blogojo) cholesterolio oksidaciją, galbūt dėl aminorūgšties ergothioneino [ 12 ].

MTL (blogojo) cholesterolio oksidacija dalyvauja aterosklerozės, t. y. apnašų kaupimosi arterijose, galinčio sukelti širdies ligas, procese [ 12 ]

Nors tyrimai su gyvūnais ir mėgintuvėliuose rodo, kad šie grybai turi antioksidantų ir gali apsaugoti nuo ląstelių pažeidimų, tačiau reikia atlikti daugiau tyrimų su žmonėmis.

TRUMPIAU

Gluosninės kreivabudės grybai yra geras antioksidantų šaltinis. Remiantis mėgintuvėlių ir gyvūnų tyrimais, jie gali apsaugoti nuo ląstelių pažeidimų, tačiau tam patvirtinti reikia atlikti tyrimus su žmonėmis.

3. GALI BŪTI NAUDINGAS ŠIRDIES SVEIKATAI

Gluosninės kreivabudės grybai gali stiprinti širdies sveikatą, nes mažina širdies ligų rizikos veiksnius, tokius kaip aukštas cholesterolio kiekis ir aukštas kraujospūdis.

P. ostreatus turi ypač daug širdies sveikatai naudingų junginių, įskaitant skaidulas, vadinamas beta gliukanais [ 13 ]

Beta gliukanus fermentuoja žarnyno bakterijos, iš kurių susidaro trumposios grandinės riebalų rūgštys, galinčios padėti sumažinti cholesterolio gamybą organizme. Įdomu tai, kad P. ostreatus turi dvigubai daugiau beta gliukanų nei baltieji pievagrybiai (A. bisporus) [ 14 ]

2011 m. atlikus nedidelį atsitiktinių imčių kontrolinį tyrimą, kuriame dalyvavo 20 žmonių, nustatyta, kad 21 dieną valgant sriubą su 30 g džiovintų P. ostreatus sumažėjo trigliceridų, bendrojo cholesterolio ir oksiduoto MTL (blogojo) cholesterolio kiekis, palyginti su placebu [ 15 ].

Be to, 2020 m. atlikus aštuonių su žmonėmis atliktų tyrimų apžvalgą nustatyta, kad P. ostreatus vartojimas padėjo sumažinti cukraus, trigliceridų, kraujospūdžio ir insulino kiekį kraujyje, o tai gali sumažinti širdies ligų riziką.

Tačiau autoriai pripažino, kad visų turimų tyrimų šališkumo rizika yra didelė ir kad norint geriau suprasti, kaip P. ostreatus vartojimas gali pagerinti širdies sveikatą, ateityje reikia atlikti gerai suplanuotus tyrimus [ 16 ]

TRUMPIAU

Kai kurie tyrimai rodo, kad gluosninės kreivabudės grybų vartojimas gali sumažinti širdies ligų rizikos veiksnius, tokius kaip aukštas kraujospūdis ir cholesterolio kiekis kraujyje. Tačiau reikia daugiau gerai parengtų tyrimų su žmonėmis.

4. GALI SKATINTI CUKRAUS KIEKIO KRAUJYJE REGULIAVIMĄ

Gluosninės kreivabudės grybai ne tik gerina širdies sveikatą, bet ir gali padėti reguliuoti cukraus kiekį kraujyje.

Atlikus 22 žmonių, sergančių ir nesergančių 2 tipo cukriniu diabetu, tyrimą, nustatyta, kad vartojant P. ostreatus miltelius sumažėjo cukraus kiekis kraujyje po valgio. Autoriai spėliojo, kad grybai padidino cukraus panaudojimą organizmo audiniuose, kartu slopindami tam tikrus cukraus kiekį kraujyje didinančius baltymus [ 16, 17 ].

2007 m. atlikus tyrimą su 30 hospitalizuotų žmonių, sergančių 2 tipo cukriniu diabetu, nustatyta, kad 7 dienas kasdien valgant po 150 g virto P. ostreatus, cukraus kiekis kraujyje nevalgius sumažėjo 22 %, o po valgio – vidutiniškai 23 % [ 16 , 18 ].

Dalyviams nutraukus grybų vartojimą vienai savaitei, cukraus kiekis kraujyje nevalgius ir po valgio padidėjo vidutiniškai 13 % ir 20 %. Gydymas taip pat reikšmingai sumažino dalyvių kraujospūdį, cholesterolio ir trigliceridų kiekį kraujyje [ 16, 18 ].

Be to, atlikus tyrimą su 27 vyrais, sergančiais 2 tipo diabetu ir padidėjusiu kraujospūdžiu, nustatyta, kad 3 mėnesius vartojant 3 gramus P. ostreatus miltelių per dieną gerokai sumažėjo hemoglobino A1c (HbA1c), kuris yra ilgalaikės cukraus kiekio kraujyje kontrolės rodiklis [ 16, 19 ].

2020 m. apžvalgoje teigiama, kad toks galimas cukraus kiekį kraujyje mažinantis poveikis gali būti susijęs su didele beta gliukanų koncentracija grybuose, nes šios rūšies skaidulos lėtina angliavandenių virškinimą ir absorbciją [ 16 ].

TRUMPIAU

Atlikus tyrimus su diabetu sergančiais ir nesergančiais žmonėmis nustatyta, kad austrių grybai gali pagerinti cukraus kiekį kraujyje ir kitus sveikatos aspektus, jei jie vartojami kaip papildas arba kaip dietos dalis.

5. IMUNITETĄ PALAIKANTI NAUDA

Gluosninės kreivabudės grybai gali keliais būdais palaikyti jūsų imuninę sistemą.

Pavyzdžiui, įrodyta, kad iš P. ostreatus gautas pleuranas – beta gliukano skaidulų rūšis – pasižymi imuninę sistemą moduliuojančiomis savybėmis. Be to, grybai gali pasižymėti antivirusiniu ir antibakteriniu poveikiu.

Atlikus 130 dienų trukmės tyrimą su 90 žmonių, sergančių 1 tipo herpes simplex virusu (HSV-1), gydymas kombinuotu pleurano, vitamino C ir cinko papildu pagerino HSV-1 simptomus ir sumažino kvėpavimo takų simptomų trukmę bei sunkumą labiau nei gydymas vien vitaminu C [ 20 ].

Be to, įrodyta, kad gydymas pleuranu reikšmingai pagerina pasikartojančiomis kvėpavimo takų infekcijomis sergančių vaikų simptomus ir reikšmingai sumažina sportininkų sergamumą viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis [ 21 , 22 ].

Be to, atlikus 8 savaičių trukmės tyrimą, kuriame dalyvavo 41 žmogus, nustatyta, kad, palyginti su placebu, kasdien vartojant gluosninės kreivabudės grybų ekstrakto papildą, sustiprėjo imuninė sistema – suaktyvėjo interferonas-γ (IFN-γ), molekulė, kuri atlieka svarbų vaidmenį apsaugant nuo infekcijos [ 23 ].

Taip pat įrodyta, kad šie grybai pasižymi antivirusiniu ir antibakteriniu poveikiu [ 24 , 25 ].

Vis dėlto reikia atlikti tyrimus, kuriuose daugiausia dėmesio būtų skiriama galimoms imuninę sveikatą stiprinančioms viso gluosninės kreivabudės grybo, o ne tik ekstraktų ir papildų, savybėms.

TRUMPIAU

Mokslininkai spėja, kad tam tikri gluosninės kreivabudės grybų ekstraktai gali palaikyti imuninę sveikatą. Tačiau norint sužinoti daugiau, reikia atlikti tyrimus su žmonėmis, kurių metu būtų konkrečiai tiriama grybų nauda imuninei sistemai.

6. KITA GALIMA NAUDA

Tyrimai rodo, kad gluosninės kreivabudės grybai ne tik gali būti naudingi, bet ir kitais būdais stiprinti sveikatą:

  • Galimos priešvėžinės savybės. Tyrimai mėgintuvėliuose ir su gyvūnais rodo, kad šie grybai gali turėti priešvėžinį poveikį. Tačiau tyrimų su žmonėmis trūksta [ 26, 27, 28 ].
  • Žarnyno sveikata. 2021 m. atlikus tyrimą su graužikais nustatyta, kad nutukusias žiurkes papildžius austrių grybais sumažėjo patogeninių bakterijų augimas ir padidėjo naudingų trumpos grandinės riebalų rūgščių gamyba jų žarnyne [ 29 ].
  • Priešuždegiminis poveikis. Šiuose grybuose yra priešuždegiminių junginių. 2020 m. atlikus tyrimą su žiurkėmis nustatyta, kad geriamas P. ostreatus ekstraktas gerokai sumažino sukeltą letenos uždegimą [ 30 ].

TRUMPIAU

Gluosninės kreivabudės grybai gali turėti priešvėžinių, priešuždegiminių ir žarnyno sveikatą gerinančių savybių. Tačiau šiai galimai naudai patvirtinti reikia daugiau tyrimų.

7. UNIVERSALUS IR SKANUS

Šie grybai ne tik gali būti naudingi sveikatai, bet ir vertinami dėl kulinarinio naudojimo. Visos jų dalys, įskaitant kepurėles, žiaunas ir kotelius, yra valgomos.

Štai keli būdai, kaip įtraukti austrių grybus į savo mitybą:

  • Įdėkite jų į sriubas ir troškinius.
  • Išvirkite ir įberkite jų į makaronų ir grūdų patiekalus.
  • Apkepkite juos su alyvuogių aliejumi ir česnakais, kad pagamintumėte maistingą garnyrą.
  • Susmulkinkite juos ir įmaišykite į padažus ir padažus.
  • Naudokite juos kiaušinių patiekalams, pvz., fritatai, omletui ir pyragaičiams.
  • Kepkite juos ant grotelių su daržovėmis ir baltymais, pavyzdžiui, krevetėmis ar vištiena.
  • Kepkite juos orkaitėje.

Kaip matote, juos galima paruošti įvairiais būdais, todėl nebijokite išbandyti jų mėgstamuose pikantiškuose receptuose.

SVARBIAUSIA

Gluosninės kreivabudės grybai yra populiari grybų rūšis, susijusi su keliomis sveikatai naudingomis savybėmis.

Jie ne tik labai maistingi, bet ir gali skatinti širdies ir imuninės sistemos sveikatą, sveiką cukraus kiekio kraujyje kontrolę, antioksidacinį ir priešuždegiminį poveikį.

Išbandykite šiuos universalius grybus įtraukti į savo racioną naudodami juos tokiuose patiekaluose kaip makaronai, troškiniai ir omletai.

Vinenas komentaras apie “Gluosninė kreivabudė – 7 privalumai ir nauda organizmui

  • Vida

    Sveiki, norėčiau įsigyti kreivabudės (pleurotus ostreatus) grybienos auginimui šisudų substrakto maišuose.

    Atsakyti

Palikite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *