Cinkas – nauda, funkcija ir kur jo rasti?

Cinkas yra pagrindinė maistinė medžiaga, kurios yra įvairiuose augaliniuose ir gyvūniniuose maisto produktuose, taip pat maisto papilduose. Jis atlieka svarbų vaidmenį odos sveikatai, imuninei funkcijai ir ląstelių augimui, gali apsaugoti nuo spuogų, uždegimų ir kitų ligų.

Cinkas yra maistinė medžiaga, atliekanti daug svarbių vaidmenų jūsų organizme.

Kadangi jūsų organizmas natūraliai negamina cinko, turite jo gauti su maistu arba maisto papildais.

Šiame straipsnyje paaiškinama viskas, ką reikia žinoti apie cinką, įskaitant jo funkcijas, naudą sveikatai, dozavimo rekomendacijas ir galimą šalutinį poveikį.

KAS YRA CINKAS?

Cinkas laikomas nepakeičiama maistine medžiaga ir jūsų organizmas negali jo pasigaminti ar sukaupti pats.

Dėl šios priežasties jo turite nuolat gauti su maistu.

Cinkas reikalingas daugeliui organizmo procesų, įskaitant:

  • genų raiška
  • fermentinėms reakcijoms
  • imuninės sistemos funkcijai
  • baltymų sintezei
  • DNR sintezei
  • žaizdų gijimui
  • augimasui ir vystymuisi

Cinko natūraliai randama įvairiuose augaliniuose ir gyvūniniuose maisto produktuose.

Maisto produktai, kuriuose šio mineralo natūraliai nėra, pavyzdžiui, pusryčių dribsniai ir užkandžiai, dažnai praturtinami sintetinėmis cinko formomis.

Taip pat galite vartoti cinko papildų arba daugiaelementių maisto papildų, kuriuose yra cinko.

Dėl savo vaidmens imuninės sistemos veikloje cinko taip pat dedama į kai kurias pastilės ir kitas natūralias priemones nuo peršalimo.

Cinkas yra būtinas mineralas, kurio jūsų organizmas pats nepasigamina. Jis padeda augimui, DNR sintezei, imuninės sistemos veiklai ir kt.

ROLĖ JŪSŲ KŪNE

Cinkas yra gyvybiškai svarbus mineralas, kurį jūsų organizmas naudoja daugybe būdų.

Tiesą sakant:

  • Cinkas yra antras pagal paplitimą mikroelementas jūsų organizme (po geležies) ir jo yra kiekvienoje ląstelėje.
  • Cinkas būtinas daugiau kaip 300 fermentų, kurie padeda medžiagų apykaitai, virškinimui, nervų veiklai ir daugeliui kitų procesų, veiklai.
  • Be to, jis labai svarbus imuninių ląstelių vystymuisi ir veikimui.
  • Šis mineralas taip pat labai svarbus odos sveikatai, DNR sintezei ir baltymų gamybai.
  • Be to, organizmo augimas ir vystymasis priklauso nuo cinko dėl jo vaidmens ląstelių augimui ir dalijimuisi.

Cinko taip pat reikia skonio ir uoslės pojūčiams. Kadangi nuo šios maistinės medžiagos priklauso vienas iš fermentų, būtinų tinkamam skoniui ir kvapui nustatyti, cinko trūkumas gali sumažinti jūsų skonio ir kvapo pojūtį.

NAUDA SVEIKATAI

Stiprina imuninę sistemą

Cinkas padeda palaikyti stiprią imuninę sistemą.

Nes:

  • Jis būtinas imuninių ląstelių funkcijai ir ląstelių signalams, todėl jo trūkumas gali susilpninti imuninį atsaką.
  • Cinko papildai stimuliuoja tam tikras imunines ląsteles ir mažina oksidacinį stresą.

Pavyzdžiui, septynių tyrimų apžvalga parodė, kad 80-92 miligramai (mg) cinko per dieną gali sumažinti peršalimo trukmę iki 33 %.

Be to, kai kurie senesni tyrimai rodo, kad cinko papildai gerokai sumažina infekcijų riziką ir skatina vyresnio amžiaus žmonių imuninį atsaką.

Pagreitina žaizdų gijimą

Cinkas paprastai naudojamas ligoninėse nudegimams, tam tikroms opoms ir kitiems odos pažeidimams gydyti.

Kadangi šis mineralas atlieka svarbų vaidmenį kolageno sintezėje, imuninės sistemos veikloje ir uždegiminėje reakcijoje, jis būtinas tinkamam gijimui.

Iš tikrųjų jūsų odoje yra palyginti daug – apie 5 % – jūsų organizme esančio cinko.

Nors cinko trūkumas gali sulėtinti žaizdų gijimą, cinko papildai gali pagreitinti žaizdų gijimą.

Pavyzdžiui, atlikus 12 savaičių trukmės tyrimą, kuriame dalyvavo 60 žmonių, sergančių diabetinėmis pėdų opomis, gydomų 50 mg cinko per dieną, opos dydis gerokai sumažėjo, palyginti su placebo grupe.

Gali sumažinti tam tikrų su amžiumi susijusių ligų riziką

  • Cinkas gali gerokai sumažinti su amžiumi susijusių ligų, tokių kaip plaučių uždegimas, infekcijos ir su amžiumi susijusi geltonosios dėmės degeneracija (AMD), riziką.
  • Cinkas gali sumažinti oksidacinį stresą ir pagerinti imuninį atsaką skatindamas T-ląstelių ir natūraliųjų ląstelių žudikių, padedančių apsaugoti organizmą nuo infekcijų, aktyvumą.

Kai kurių vyresnio amžiaus suaugusiųjų, papildžiusių savo organizmą cinku, tyrimų duomenimis, pagerėjo reakcija į skiepus nuo gripo, sumažėjo plaučių uždegimo rizika ir pagerėjo protinė veikla.

Iš tiesų, vieno 2007 m. atlikto tyrimo metu nustatyta, kad 45 mg elementinio cinko per dieną gali beveik 66 % sumažinti vyresnio amžiaus žmonių infekcijų dažnį.

Be to, 2013 m. atlikus tyrimą, kuriame dalyvavo daugiau kaip 4200 žmonių, kasdien vartojant antioksidantų – vitamino E, vitamino C ir beta karoteno – papildus bei 80 mg cinko, sumažėjo regėjimo praradimas ir reikšmingai sumažėjo pažengusios AMD rizika.

Gali padėti gydyti aknę

  • Aknė yra dažna odos liga, kuria serga iki 9,4 % pasaulio gyventojų.
  • Aknę sukelia riebalus gaminančių liaukų obstrukcija, bakterijos ir uždegimas.

Tyrimai rodo, kad tiek vietinio, tiek geriamojo poveikio cinko preparatai gali veiksmingai gydyti aknę mažindami uždegimą, slopindami P. acnes bakterijų augimą ir slopindami riebalinių liaukų veiklą. Akne sergantys žmonės paprastai turi mažiau cinko. Todėl maisto papildai gali padėti sumažinti simptomus.

Cinkas gali veiksmingai mažinti uždegimą, stiprinti imuninę sistemą, mažinti su amžiumi susijusių ligų riziką, pagreitinti žaizdų gijimą ir pagerinti aknės simptomus.

Mažina uždegimą

Cinkas mažina oksidacinį stresą ir tam tikrų uždegiminių baltymų kiekį organizme.

Oksidacinis stresas sukelia lėtinį uždegimą, kuris yra daugelio lėtinių ligų, tokių kaip širdies ligos, vėžys ir protinis nuosmukis, priežastis.

2010 m. atlikus tyrimą su 40 vyresnio amžiaus suaugusiųjų, nustatyta, kad tiems, kurie per dieną vartojo 45 mg cinko, uždegiminių žymenų kiekis sumažėjo labiau nei placebo grupei.

TRŪKUMO SIMPTOMAI

Nors sunkus cinko trūkumas pasitaiko retai, jis gali pasireikšti žmonėms, turintiems retų genetinių mutacijų, žindomiems kūdikiams, kurių motinos neturi pakankamai cinko, žmonėms, turintiems priklausomybę nuo alkoholio, ir tiems, kurie vartoja tam tikrus imunitetą slopinančius vaistus.

Sunkus cinko trūkumas pasireiškia sutrikusiu augimu ir vystymusi, sulėtėjusia lytine branda, odos bėrimais, lėtiniu viduriavimu, sutrikusiu žaizdų gijimu ir elgesio sutrikimais. Lengvesnės cinko trūkumo formos pasitaiko dažniau, ypač besivystančių šalių vaikams, kurių mityboje dažnai trūksta svarbių maistinių medžiagų.

Apskaičiuota, kad maždaug 2 mlrd. žmonių visame pasaulyje trūksta cinko dėl nepakankamo jo suvartojimo su maistu.

Kadangi dėl cinko trūkumo sutrinka imuninė sistema ir padidėja infekcijų tikimybė, manoma, kad dėl cinko trūkumo kasmet miršta daugiau kaip 450 000 vaikų iki 5 metų amžiaus.

Cinko trūkumas gresia šiems žmonėms:

  • žmonėms, sergantiems virškinamojo trakto ligomis, pvz., Krono liga
  • vegetarai ir veganai
  • nėščiosios ir krūtimi maitinantys žmonės
  • vyresni kūdikiai, kurie maitinami tik krūtimi
  • sergantieji pjautuvo formos ląstelių anemija
  • prastai besimaitinantys žmonės, įskaitant sergančius anoreksija ar bulimija
  • žmonės, sergantys lėtine inkstų liga
  • žmonės, turintys alkoholio vartojimo sutrikimų

Lengvo cinko trūkumo simptomai: viduriavimas, susilpnėjęs imunitetas, išretėję plaukai, pablogėjęs skonis ar kvapas, sausa oda, vaisingumo problemos ir sutrikęs žaizdų gijimas.

Cinko trūkumą sunku nustatyti laboratoriniais tyrimais, nes organizmas griežtai kontroliuoja cinko kiekį. Taigi, net jei tyrimai rodo normalų cinko kiekį, jo gali trūkti.

Nustatydami, ar jums reikia papildų, gydytojai kartu su kraujo rezultatais atsižvelgia ir į kitus rizikos veiksnius, pavyzdžiui, netinkamą mitybą ir genetiką.

cinkas, papildai, cinko trūkumas, cinko funkcija, cinko nauda, organizmas, sveika mityba, medicina, sveikata, BIYOMA

Cinko trūkumo rizikos veiksniai yra nepakankamas jo suvartojimas su maistu, bloga absorbcija, alkoholizmas, genetinės mutacijos ir senyvas amžius.

MAISTO ŠALTINIAI

Daugelyje gyvūninės ir augalinės kilmės maisto produktų natūraliai gausu cinko, todėl daugumai žmonių nesunku suvartoti pakankamą jo kiekį.

Daugiausia cinko yra šiuose maisto produktuose:

  • Kiaušiniai
  • Vėžiagyviai: austrės, krabai, midijos, omarai ir moliuskai
  • Mėsa: jautiena, kiauliena, ėriena ir bizoniena
  • Paukštiena: kalakutiena ir vištiena
  • Žuvys: plekšnės, sardinės, lašišos ir jūrų liežuviai
  • Ankštinės daržovės: avinžirniai, lęšiai, juodosios pupelės, pupelės inkstai ir kt.
  • Riešutai ir sėklos: moliūgų sėklos, anakardžiai, kanapių sėklos ir kt.
  • Pieno produktai: pienas, jogurtas ir sūris.
  • Pilno grūdo produktai: avižos, kvinoja, rudieji ryžiai ir kt.
  • Tam tikros daržovės: grybai, kopūstai, žirniai, šparagai ir burokėliai.
  • Gyvūniniuose produktuose, pavyzdžiui, mėsoje ir vėžiagyviuose, yra daug cinko, kurį organizmas lengvai pasisavina.

Nepamirškite, kad augaliniuose šaltiniuose, pavyzdžiui, ankštinėse daržovėse ir neskaldytuose grūduose, esantis cinkas įsisavinamas ne taip veiksmingai dėl kitų augalų junginių, kurie slopina įsisavinimą.

Nors daugelyje maisto produktų natūraliai yra daug cinko, tam tikri maisto produktai, pavyzdžiui, pusryčių dribsniai ir užkandžiai, yra praturtinti cinku.

Cinko natūraliai yra tokiuose maisto produktuose kaip vėžiagyviai, mėsa, paukštiena ir pieno produktai, be to, jo dedama į kitus maisto produktus, pvz., pusryčių dribsnius ir užkandžius.

NUORODOS Į STRAIPSNIUS IR TYRIMUS

  1. https://ods.od.nih.gov/factsheets/Zinc-HealthProfessional/
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5418896/
  3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34255547/
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK493231/
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5793244/
  6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32411807/
  7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7391011/
  8. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32828910/

 

 

Palikite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *