Senėjimo požymiai odoje ir kūne: 11 maisto produktų, kurių reiktų vengti

Kad būtų aiškiau, jums nereikia visiškai atsisakyti šių maisto produktų.

Yra du pagrindiniai kaltininkai, pagreitinantys mūsų odos senėjimo procesą: buvimas saulėje ir pirmaujantys galutiniai glikacijos produktai (AGE). AGE susidaro, kai baltymai ar riebalai susijungia su cukrumi. Nors šie senėjimo kaltininkai nėra visiškai sukontroliuojami, naudodami apsauginius kremus nuo saulės ir skirdami dėmesį savo mitybai, galite padėti apsaugoti ir gydyti savo odą.
Ir nors atsisakyti savo įprastos mitybos yra lengviau pasakyti nei padaryti, visada naudinga kartais prisiminti, kaip tam tikras maistas gali paveikti jūsų odos sveikatą. Šis sąrašas gali padėti.
Tačiau atminkite, kad kiekvienas žmogus yra unikalus. Ne visiems bus naudinga valgyti žalius, švarius ar tik grynus produktus. Ir reguliariai valgant vieną ar du šiuos maisto produktų nebus mažiau kolageno ir tai visiškai nepakenks jūsų odai. Tai yra nukrypimas nuo įprastos jums labiausiai tinkamos dietos ir jis padarys poveikį jūsų sveikatai ir odai arba ne. Tad kritiškai peržvelkite šį sąrašą ir atsirinkite naudingiausią informaciją.

1. Saldžiųjų bulvių bulvytės vietoj prancūziškų bulvyčių

Prancūziškos bulvytės gali patekti į bet kurią vietą – tiek pasitenkinimo skyriuje, tiek AGE produktų skyriuje, nes jos yra gruzdintos ir sūrios.
Maisto produktai, kepti aliejuje aukštoje temperatūroje, išskiria laisvuosius radikalus, kurie gali pakenkti odos ląstelėms . Laisvųjų radikalų poveikis pagreitina senėjimo procesą dėl kryžminės reakcijos. Kryžminė reakcija veikia DNR molekules ir gali susilpninti odos elastingumą.
Be to, vartojant per daug druskos, druska išstumia vandenį iš odos ir gali sukelti dehidrataciją. Dėl to jūsų oda gali pradėti labiau raukšlėtis.
Jei norite: keiskite prancūziškas bulvytes keptoms orkaitėje saldžiųjų bulvių bulvytėmis arba gruzdintomis saldžiosioms bulvytėmis. Saldžiosiose bulvėse gausu vario, kuris lėtina senėjimo procesą ir padeda gaminti kolageną.

2. Daigintų grūdų duona vietoj baltos duonos

Rafinuotų angliavandenių susijungimas su baltymais sukelia AGE susidarymą. AGE turi tiesioginį poveikį lėtinėms ligoms, taip pat senėjimo procesui.
Maisto produktai, turintys aukštą glikemijos indeksą, pavyzdžiui, balta duona, gali sukelti organizmo uždegimą, kuris yra tiesiogiai susijęs su senėjimo procesu.
Jei norite: išbandykite tradicinę duoną, pavyzdžiui, daigintų grūdų duoną, į kurią nepridėta cukraus. Daigintų grūdų duonoje taip pat yra antioksidantų, kurie yra naudingi odai.

3. Medus arba vaisiai vietoj baltojo cukraus

Cukrus yra vienas iš liūdnai pagarsėjusių pretendentų į keliančią susirūpinimą odos būklę, pavyzdžiui, spuogus. Kaip minėta aukščiau, cukrus prisideda prie kolageną naikinačių AGE susidarymo.
Kai mūsų cukraus lygis yra padidėjęs, yra stimuliuojamas AGE procesas. Tai dar labiau pagreitėja, jei yra saulės spindulių. Taigi, užuot valgydami ledus paplūdimyje, rinkitės gaivinančius šaldytus vaisius ar vaisinius ledus, į kuriuos nepridėta cukraus.
Jei norite: troškdami ko nors saldaus rinkitės vaisius ar juodą šokoladą. Mėlynės apsaugo nuo kolageno praradimo (kaip rodo tyrimai su gyvūnais).

4. Alyvuogių aliejus arba avokadai vietoj margarino

Su tuo sviesto peiliu elkitės atsargiau. Senesni tyrimai parodė, kad žmonių oda, kurie nevartoja margarino ar sviesto, yra mažiau pažeista ir turi mažiau raukšlių nei tų, kurie jį vartoja.
Ir mokslas teigia: margarinas yra blogiau nei vidutinis tikrojo sviesto kiekis dėl to, kad jame yra daug iš dalies hidrintų aliejų. Šios transriebiosios rūgštys didina odos jautrumą ultravioletiniams spinduliams, o tai gali pakenkti odos kolagenui ir elastingumui.
Jei norite: pakeiskite sviestą alyvuogių aliejumi arba ant skrebučio užsitepkite avokadų, kuriuose gausu senėjimą lėtinančių antioksidantų.

5. Valgykite naminę paukštieną vietoj perdirbtos mėsos gaminių

Mėsainiai, aštri dešra, šoninė ir dešrelės – tai yra perdirbtos mėsos gaminių pavyzdžiai, galintys pakenkti odos būklei.
Šioje mėsoje yra daug natrio, sočiųjų riebalų ir sulfito, kurie visi gali sausinti odą ir sumažinti kolageno kiekį sukeldami uždegimą. Norėdami, kad organizmas gautų nebrangių baltymų, perdirbtą mėsą pakeiskite kiaušiniais ir pupelėmis.
Jei norite: rinkitės liesesnę mėsą, pavyzdžiui, kalakutieną ir vištieną. Šioje mėsoje yra baltymų ir amino rūgščių, kurios yra būtinos natūraliam kolageno formavimuisi.

6. Pajauskite, ar jums tinka pieno produktai

Neturite konkrečios nuomonės apie pieno produktus? Mokslas taip pat.
Kai kurie pastebėjo teigiamus odos pokyčius, atsisakius pieno produktų. Kiti iš viso nemato jokio reikšmingo skirtumo.
Viskas priklauso nuo žmogaus. Kai kuriems pieno produktai gali padidinti organizmo uždegimą, kuris sukelia oksidacinį stresą. Oksidacinis stresas yra viena iš pagrindinių priešlaikinio senėjimo priežasčių.
Dietos, kurių sudėtyje yra mažai pieno produktų, gali apsaugoti saulės paveiktą odą nuo raukšlių.
Jei norite: pieno produktai yra puikus kalcio šaltinis, kuris yra būtinas. Kiti kalcio šaltiniai yra sėklos, pupeles, migdolai, lapiniai žalumynai ir figos.

7. Gerai pagalvokite prieš gerdami kavą ir gazuotus gėrimus

Tai, kaip gazuoti gėrimai ir kava įtakoja jūsų sveikatą, yra labiau susiję su miegu nei oda. Pirma, abu turi daug kofeino, kuris, jei dažnai geriate visą dieną iki vakaro, gali paveikti jūsų miegą.
Prastas miegas buvo susijęs su padidėjusiais senėjimo požymiais, tamsių paakių, raukšlių ir smulkių raukšlelių atsiradimu.
Jei norite: jei nerimaujate dėl suvartojamo cukraus kiekio, atkreipkite dėmesį, kiek išgeriate kavos ar gazuotų gėrimų. Gal galite sumažinti išgeriamą kiekį arba padaryti kai kuriuos pakeitimus, pavyzdžiui išgerti auksinio (ciberžolės) pieno vietoj kavos. Ciberžolė, pagrindinė auksinio pieno sudedamoji dalis, turi daug antioksidantų ir yra vienas galingiausių senėjimą lėtinančių junginių.

8. Saikingai vartokite alkoholį

Alkoholis gali sukelti daugybę problemų, susijusių su oda, įskaitant paraudimą, pabrinkimą, kolageno praradimą ir raukšles.
Alkoholis naikina jūsų organizme maistines medžiagas, drėgmę ir vitamino A kiekį – visa tai daro tiesioginį poveikį raukšlėms.
Vitaminas A yra ypač svarbus naujų ląstelių augimui ir kolageno gamybai, užtikrinant, kad oda būtų elastinga ir be raukšlių.
Jei norite: gerkite saikingai. Tai yra vienas gėrimas per dieną moterims ir du – vyrams. Įsitikinkite, kad geriate pakankamai vandens. Išbandykite ir keletą įdomesnių mokteilių receptų.

9. Venkite gaminti naudodami didelę kaitrą

Kai kurie polinesotieji aliejai, kuriuose yra daug omega-6 riebalų rūgščių, pavyzdžiui, kukurūzų ar saulėgrąžų aliejus, gali sukelti žalingų laisvųjų radikalų susiformavimą ir padidinti uždegimo lygį. Jei kiekvieną dieną kepate ar naudojate aukštą kaitrą, ši rizika dar labiau padidėja.
Bet tai nereiškia, kad visi aliejai yra nesveiki. Kalbant apie aliejų ir raukšlių prevenciją, rinkitės mononesočiuosius riebalus, kurie padėtų odai išlaikyti drėgmę.
Jei norite: iškeiskite augalinį aliejų į alyvuogių aliejų. Jame gausu antioksidantų, vitamino E ir fitosterolių, jis taip pat mažina uždegimą.

10. Atsisakykite ryžių paplotėlių

Nors ryžių paplotėliai paprastai vadinami geru užkandžiu, odai tai netinka.
Ryžių paplotėliai turi aukštą glikemijos indeksą ir gali smarkiai padidinti cukraus kiekį kraujyje. Padidėjęs cukraus kiekis kraujyje veikia kaip „senėjimo pagreičio šaltinis“, kuris gali lemti raukšlių atsiradimą.
Jei norite: užkandžiavimui išbandykite humusą su raudonųjų paprikų juostelėmis. Raudoniose paprikose yra daug vitamino C, todėl jos puikiai gamina kolageną. Avinžirniuose taip pat yra daug naudingų odai antioksidantų.

11. Neutralizuokite fruktozę lipoine rūgštimi

Daugelis žmonių nustemba išgirdę, kad agavoje gali būti daugiau fruktozės nei daug fruktozės turinčiame kukurūzų sirupe.
Kaip mes žinome iš anksčiau, fruktozė skaido kolageną daug greičiau nei įprastas cukrus, kuris gali pagreitinti raukšlių formavimąsi.
Jei norite: kadangi lipoinė rūgštis gali užkirsti kelią žalingam fruktozės poveikiui kolagenui, ir jei agava yra vienintelis saldiklis, kurį galite naudoti, nepamirškite į savo racioną įtraukti daug Briuselio kopūstų (kuriuose yra daug lipoinės rūgšties).

Yra ir kitų būdų, kaip apsaugoti odą.

Jei perskaitėte šį straipsnį galvodami, kad nereikia valgyti nei vieno iš šių produktų, primename, kad visur reikalinga pusiausvyra. Maisto valgymas yra tarsi ilgas žaidimas, be to, yra daugybė kitų būdų, kaip paspartinti kolageno susidarymą, pavyzdžiui, naudojant papildus ar injekcijas.
Vietiškai naudojami gydymo būdai, tokie kaip retinolis, vitaminas C, kolageno indukcijos terapija ir rūgštys veidui, gali padėti išvengti raukšlių ir jas išlyginti. Iš labiau holistinių metodų taip pat galite išbandyti veido akupunktūrą ar veido pratimus.
Bet taip pat nereikia nieko daryti, jei nenorite. Mylėkite savo raukšles ir tai, ką jos sako apie jus!

Šaltiniai ir nuorodos:

1. American Academy of Dermatology. (2015). Beauty from the inside out: Improving your diet or taking supplements may lead to younger-looking skin [Press release]. https://www.aad.org/media/news-releases/beauty-from-the-inside-out-improving-your-diet-or-taking-supplements-may-lead-to-younger-looking-skin
2. American Technion Society. (1998). Fructose consumption may accelerate aging — skin’s elasticity and softness may be affected [Press release].
https://www.sciencedaily.com/releases/1998/11/981126103305.htm
3. Angelo G, et al. (2012). Vitamin A and skin health. https://lpi.oregonstate.edu/mic/health-disease/skin-health/vitamin-A
4. Barcelos RCS, et al. (2015). Influence of trans fat on skin damage in first‐generation rats exposed to UV radiation. DOI: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/php.12414
5. Borkow G. (2014). Using copper to improve the well-being of the skin. DOI: http://www.eurekaselect.com/128914/article
6. Butter vs. margarine. (n.d.). https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/butter-vs-margarine
7. Clugston RD, et al. (2012). The adverse effects of alcohol on vitamin A metabolism. DOI: https://www.mdpi.com/2072-6643/4/5/356/htm
8. Danby FW. (2010). Nutrition and aging skin: Sugar and glycation. DOI: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0738081X10000428?via%3Dihub
9. Elkhateeb YAM, et al. (2017). Effects of fast foods in relation to free radicals and antioxidants. DOI: http://www.sciencepublishinggroup.com/journal/paperinfo?journalid=235&doi=10.11648/j.ajlm.20170206.17
10. Liquori I, et al. (2018). Oxidative stress, aging, and diseases. DOI: https://www.dovepress.com/oxidative-stress-aging-and-diseases-peer-reviewed-article-CIA
11. Miller JB, et al. (1992). Rice: A high or low glycemic index food? DOI: https://academic.oup.com/ajcn/article-abstract/56/6/1034/4715520?redirectedFrom=fulltext
12. Nadeem M, et al. (2011). Antioxidant potential of bell pepper (Capsicum annum L.) — a review. https://pdfs.semanticscholar.org/6a24/99e2bd8e51ab4f78884cecd07a7b97907b2e.pdf
13. Noordam R, et al. (2011). High serum glucose levels are associated with a higher perceived age. DOI: https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs11357-011-9339-9
14. Oyetakin-White P, et al. (2015). Does poor sleep quality affect skin ageing? DOI: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/ced.12455
15. Park K. (2015). Role of micronutrients in skin health and function. DOI: http://www.biomolther.org/journal/view.html?volume=23&number=3&spage=207&year=2015
16. Purba M, et al. (2013). Skin wrinkling: Can food make a difference? DOI: https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/07315724.2001.10719017
17. Santarelli RL, et al. (2008). Processed meat and colorectal cancer: A review of epidemiologic and experimental evidence. DOI: https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/01635580701684872
18. Sikora E, et al. (2010). The promise of slow down ageing may come from curcumin. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20388102
19. Sundelin T, et al. (2013). Cues of fatigue: Effects of sleep deprivation on facial appearance. DOI: https://academic.oup.com/sleep/article/36/9/1355/2453883
20. Thirunavukkarasu V, et al. (2004). Fructose diet-induced skin collagen abnormalities are prevented by lipoic acid. DOI: https://www.hindawi.com/journals/jdr/2004/318958/abs/
21. Uribarri J, et al. (2010). Advanced glycation end products in foods and a practical guide to their reduction in the diet. DOI: https://jandonline.org/article/S0002-8223(10)00238-5/fulltext
22. Yang F, et al. (2001). Studies on germination conditions and antioxidant contents of wheat grain. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11474896
23. Zhang J, et al. (2013). Blueberry consumption prevents loss of collagen in bone matrix and inhibits senescence pathways in osteoblastic cells. DOI: https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs11357-012-9412-z
24. Zhang S, et al. (2018). Fighting against skin aging: The way from bench to bedside. DOI: https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/0963689717725755

Palikite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *