Spirulina. Jūros dumbliai – supermaistas, baltymų šaltinis

  • Vardas: Spirulina
  • Naudojimas: kaip papildas miltelių arba tablečių forma
  • Taip pat žinomas kaip: Mėlynai žalieji dumbliai, mėlynai žaliosios cianobakterijos
  • Naudojama nuo: actekų laikų, vėliau ištirta nuo XVIII a.
  • Kas tai yra. Maisto papildas, pagamintas iš mėlynai žalių cianobakterijų
  • Kokie privalumai? Dėl turtingos maistinių medžiagų sudėties jis turi daug privalumų, pavyzdžiui, didelę maistinę vertę, natūraliai valo organizmą, slopina infekcijas, gerai reguliuoja cholesterolio kiekį,
  • Su juo atlikta daug tyrimų ir šiuo metu atliekama daug tyrimų, be kita ko, dėl jo poveikio kovojant su vėžiu.

spirulina, jūros dumbliai, papildai, supermaistas, sveikata, mityba

KAS YRA SPIRULINA?

Spirulina – tai maisto papildo, kurio gamybos šaltinis yra mėlynai žalios spalvos cianobakterijos, pavadinimas. Cianobakterijos yra vieni seniausių fotosintetinančių (gaminančių energiją iš saulės šviesos) organizmų. Jos dažnai vadinamos dumbliais, tačiau iš tikrųjų yra bakterijos.
Pavadinimas “spirulina” iš lotynų kalbos reiškia “maža spiralė”, o tai reiškia mikroskopinę bakterijų struktūrą. Dėl savo maistinės vertės Spirulina yra įdomus maisto šaltinis visai gyvybei Žemėje.

Arthrospira (Spirulina) yra vienas turtingiausių baltymų šaltinių. Cheminę sudėtį sudaro baltymai (55-70 %), angliavandeniai (15-25 %), nepakeičiamosios riebalų rūgštys (18 %), vitaminai, mineralai ir pigmentai, tokie kaip karotenai, chlorofilas a ir fikocianinas. Dėl šios maistingųjų medžiagų turtingos sudėties jis gali būti naudojamas kaip puikus maisto šaltinis. Spirulina pasižymi antivirusinėmis ir imunologinėmis savybėmis, ji taip pat veikia kaip stiprus antioksidantas ir ateityje gali būti naudojama kaip stiprus ginklas prieš vėžį.

SPIRULINA MEDICINOJE

spirulina, jūros dumbliai, papildai, supermaistas, sveikata, mityba

Cianobakterijos per mikroskopą

Kitaip nei daugelio kitų cianobakterijų, kurių toksiškumas yra įrodytas, spirulinos toksiškumas nėra įrodytas. Chamorro ir kt., atlikdami bandymus su gyvūnais dėl įvairių toksiškumo rūšių, nustatė, kad spirulina nesukėlė jokio organinio ar sisteminio toksiškumo, nors jai buvo skiriamos didesnės dozės nei tos, kurios turėtų būti vartojamos žmonių maistui.

Jungtinės Tautos jau anksčiau tyrė galimus kovos su kylančiu gyventojų skaičiaus didėjimu ir dėl to atsirandančiu maisto trūkumu būdus.
Tačiau spiruliną išpopuliarino NASA (Nacionalinė aeronautikos ir kosmoso administracija). Taigi spirulina jau anksčiau buvo naudojama ir kosminėse kelionėse, nes iš nedidelio jos kiekio gaunama daugybė maistinių medžiagų.

PSO (Pasaulio sveikatos organizacija) taip pat nurodė, kad spirulina yra vienas svarbiausių supermaisto produktų žemėje. Daugybė tyrimų parodė, kad spirulina gali būti tikras sveikatai naudingų medžiagų šaltinis. Šiuo metu vis dar atliekama daug tyrimų dėl galimo spirulinos poveikio kovojant su vėžiu.

SPIRULINOS ISTORIJA

Meksikiečiai (actekai) pradėjo naudoti šį mikroorganizmą kaip maistą žmonėms ir pavadino jį “Tecuitlatl”. Yra įrodymų, kad majai ir actekai ikikolumbiniais laikais plačiai valgė džiovintus spirulinos pyragėlius, o Centrinės Afrikos bendruomenės šimtmečius rinko spiruliną iš Čado ežero vandenų ir naudojo maistui. Vėliau “Tecuitlatl” tema baigėsi. Nėra žinoma, kada žmonės vėl pradėjo vartoti šį mikroorganizmą.
Dar 1892 m. spirulina buvo paminėta atliekant tyrimus ir studijas su sūraus vandens mėginiais. Cheminė spirulinos analizė pradėta 1970 m. Nustatyta, kad spirulina yra puikus baltymų, vitaminų ir mineralų šaltinis.

KĄ DARO SPIRULINA?

spirulina, jūros dumbliai, papildai, supermaistas, sveikata, mityba

Dėl spirulinoje esančių svarbiausių maistinių medžiagų (baltymų, nepakeičiamųjų aminorūgščių, vitaminų, mineralinių medžiagų…) jos dažnai naudojamos kaip funkcinis maistas, nes jų vartojimas yra naudingas žmogaus sveikatai ir gali pagerinti fizinį bei protinį darbingumą.

Svarbu pažymėti, kad spirulinoje esančias maistines medžiagas organizmas lengvai įsisavina, todėl maistinių medžiagų trūkumas greitai atkuriamas iki norimo lygio. Taigi jis padeda organizmui pasisavinti svarbiausias maistines medžiagas net tada, kai jis nebegali pasisavinti įprastų maisto formų.

KOKIA YRA SPIRULINOS NAUDA

DIDELĖ MAISTINĖ VERTĖ

Kaip minėta anksčiau, spirulina yra maistinių medžiagų šaltinis. Jame yra baltymų, vitaminų, nepakeičiamųjų aminorūgščių ir mineralų. Šie komponentai yra būtini žmogaus organizmui kurti ir apsaugoti. Spirulinos maistinės vertės apibendrinamasis tyrimas: “Spirulina. Maistinės vertės analizė, kaip kandidatas į supermaistą“.

Spirulinoje yra daug B grupės vitaminų, pavyzdžiui, vitamino B12, ir mineralų, pavyzdžiui, geležies, kalcio, cinko, magnio, mangano ir kalio. Jame taip pat yra nepakeičiamųjų riebalų rūgščių, pavyzdžiui, gama linoleno rūgšties (GLA). Be kita ko, jo yra motinos piene ir jis prisideda prie stiprios naujagimių imuninės sistemos. Spirulina anksčiau buvo naudojama net vaikų ir moterų mitybos nepakankamumui mažinti. Žr. Jacques Simpore ir kitų autorių straipsnį “Nepakankamai maitinamų vaikų mitybos atkūrimas naudojant Spiruliną ir Misolą“.

ANTIOKSIDANTAS, INFEKCIJŲ SLOPINTOJAS IR NATŪRALUS VALIKLIS

Spiruliną sudaro mėlynai žali pigmentai, ypač fikocianobilinas – fotosintezės pigmentas, pasižymintis plačiomis priešuždegiminėmis ir antioksidacinėmis savybėmis. Spirulinoje esantis beta karotinas (provitaminas A) mūsų organizme virsta vitaminu A ir padeda organizmui stiprinti atsparumą. Dėl to jis taip pat prisideda prie sveikos odos, dantų, nagų ir kaulų.

Be beta karotino, spirulinoje yra daug kitų mikroelementų, pavyzdžiui, vario, chromo, cinko ir kt. Žmogaus organizme kartais susidaro toksiškų laisvųjų radikalų, kurie reaguoja su šiais metalais. Jie pašalinami iš organizmo ekskrecijos metu. Spirulinoje yra unikalus fitonutrientų (augalinio maisto medžiagų), tokių kaip chlorofilas, fikocianinas ir polisacharidai, derinys, kuris natūraliai padeda kovoti su ligomis ir infekcijomis. Taigi Spirulina taip pat gali veikti kaip natūralus valiklis, pašalindama mirtinus toksinus, kuriuos organizmas absorbuoja. Žr. Alberto Finamore ir kt. tyrimą “Tvaraus ir aplinkai nekenksmingo Spirulina antioksidacinis, imunomoduliacinis ir mikrobus moduliuojantis poveikis“.

TEIGIAMA ĮTAKA ŽARNYNO FLORAI

Spirulina skatina naudingų mikroorganizmų, tokių kaip Lactobacillus ir Bifidobacteria, augimą žmogaus virškinamajame trakte. Jie skatina sveiką virškinimą ir tinkamą žarnyno veiklą, kartu mažina kenksmingų mikroorganizmų, tokių kaip E. coli, Candida ir mielės, kiekį. Naudingi mikroorganizmai pagerina maisto medžiagų įsisavinimą ir perdirbimą, taip pat padeda apsisaugoti nuo infekcijų. Audrey M. Neyrinck, Bernard Taminiau, Hannah Walgrave ir kt. atliktame tyrime “Spirulina apsaugo nuo kepenų uždegimo senstant: poveikis, susijęs su žarnyno mikroorganizmų moduliacija?” jie padarė išvadą, kad “pastebėjome įdomius senstančių pelių žarnyno mikrobiotos sudėties pokyčius dėl spirulinos papildų vartojimo.

Be to, spirulina gali keisti žarnyno mikrobiotą ir taip mažinti lipidų kiekį. Tyrimai parodė, kad daugiau yra Prevotella, Porphyromonadaceae, Barnesiella ir Paraprevotella. Kiekviena iš šių bakterijų turi teigiamą poveikį, pavyzdžiui, tulžies apykaitai, mažinančiai lipidų kiekį kraujyje, reguliuojančiai energijos apykaitą ir gerinančiai jautrumą insulinui, o tai galiausiai gali sumažinti lipidų apykaitos sutrikimus ir užkirsti kelią nealkoholinei kepenų ligai.

CHOLESTEROLIO REGULIAVIMAS

Spirulinoje gausu naudingųjų riebalų rūgščių, tokių kaip GLA, aminorūgščių ir antioksidantų. Tyrimai parodė, kad spirulina mažina lipidų (riebalų) kiekį kraujyje.

Vartojant spiruliną sumažėja mažo tankio lipoproteinų (MTL arba blogojo cholesterolio), kurie siejami su rimtomis širdies ir kraujagyslių ligomis, pavyzdžiui, insultu. MTL prilimpa prie vidinių arterijų sienelių ir sukietėja, taip užkirsdami kelią normaliai kraujo tėkmei. Spirulina gali sumažinti MTL kaupimąsi organizme ir padeda išvengti daugelio širdies ir kraujagyslių problemų. Taip jis taip pat padeda sumažinti kraujospūdį.

Minėtas spirulinoje esantis komponentas fikocianinas turi cholesterolio kiekį mažinantį poveikį. Dėl jo cholesterolis ir tulžies rūgštys plonojoje žarnoje mažiau absorbuojasi, todėl iš organizmo pasišalina su išmatomis (tuštinantis). Tai 2005 m. įrodė Nagoaka ir kt., žr. James J DiNicolantonio, Anusha G Bhat ir James O’Keefe tyrimą “Spirulinos poveikis svorio mažinimui ir kraujo lipidams: apžvalga“.

KITOS FUNKCIJOS

Be daugybės moksliniais tyrimais jau įrodytos naudos, yra daug įtarimų, kad spirulina gali padėti pagerinti dar keletą dalykų.
Kai kurie tyrimai parodė, kad spirulina gali padidinti sportininkų ištvermę ir imunitetą, o joje esantis didelis baltymų kiekis padeda auginti raumenų masę. Be to, spirulina gali veiksmingai sumažinti sportininkų apetitą sunkių treniruočių metu ir padėti jiems išlaikyti tinkamą kūno svorį bei imunitetą.

DOZAVIMAS IR NAUDOJIMO PATARIMAI

Nors dėl tikslių dozių visada reikėtų pasitarti su profesionaliu gydytoju, tyrimas parodė, kad spirulinos ekstraktas yra saugus ir gerai toleruojamas net ir tada, kai per trumpą laiką suvartojamos labai didelės dozės. Išbandytomis didelėmis dozėmis atvirkštinių mutacijų nepastebėta, taip pat nepastebėta jokių chromosomų aberacijų.

Dauguma spirulinos tyrimų remiasi 1-10 gramų doze. Paprastai gamintojai rekomenduoja vartoti maždaug 3 gramus per dieną.

RIZIKA IR ŠALUTINIS POVEIKIS

Kaip jau minėta, spirulina buvo išbandyta ir vartojama didelėmis dozėmis, tačiau neigiamo poveikio nenustatyta. Šiuo metu nepranešta nei apie paradoksalų spirulinos poveikį, nei apie nemalonų šalutinį poveikį.

NUORODOS Į STUDIJAS IR TYRIMUS

[1] https://bit.ly/3k9beCN
[2] https://bit.ly/3tB2Sa1
[3] https://bit.ly/3z5lVKQ
[4] https://bit.ly/393KbSQ
[5] https://bit.ly/395pAxr
[6] https://bit.ly/3E5FyGa
[7] https://bit.ly/3htcJtI
[8] https://bit.ly/3lhg4x3
[9] https://bit.ly/2XoTRVI

ĮSPĖJIMAS IR IŠNAŠOS

* Europos maisto saugos tarnyba (EFSA) šio teiginio nevertino. Maisto papildas nėra maisto pakaitalas. Svarbu įvairi ir subalansuota mityba. ES teisės aktais draudžiama reklamuoti maisto papildus (arba jų sudedamąsias dalis) reklamoje, nebent tokius teiginius patvirtintų Europos Komisija. Mūsų svetainėje pateikiama tik bendro pobūdžio informacija, kuri neturėtų daryti įtakos skaitytojo sprendimui pirkti ir (arba) vartoti maisto papildus. Jei sergate tam tikra liga arba vartojate papildomus vaistus ar papildus, prieš pradėdami vartoti bet kokius naujus papildus pasitarkite su gydytoju arba vaistininku. Šiame straipsnyje pateikta informacija nėra asmeninė autoriaus nuomonė. Šia informacija nesiekiama reklamuoti maisto produktų ar papildų. Ši informacija neturėtų būti suprantama kaip rekomendacija dėl gydymo ar kitų sveikatos problemų. Skatiname asmeninius sprendimus dėl sveikatos priimti asmeniškai, atsižvelgiant į įvairius informacijos šaltinius. Jei pastebėjote kokių nors netikslumų arba turite pastabų, nusiskundimų ar patarimų dėl pateikto turinio, susisiekite su mumis el. paštu.

Palikite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *