Kas yra chlorofilas? 8 pagrindiniai faktai ir nauda sveikatai

Atidžiau susipažinkite su teigiamais šio visur esančio žalio pigmento poveikiu.

Tai, kas laikoma pagrindine augalų karalystės sudedamąja dalimi, taip pat įvairiais būdais naudinga žmonėms. Taip, kalbame apie chlorofilą! Ar jums įdomu sužinoti daugiau apie chlorofilo naudą?

Chlorofilas, įtrauktas į jūsų mitybą, gali daryti stebuklus – nuo svorio metimo skatinimo, vidurių užkietėjimo mažinimo, anemijos gydymo iki vėžio ir uždegimo rizikos mažinimo.

Šiame straipsnyje išsamiai nagrinėjame chlorofilo naudą, kodėl jis mums svarbus, kokiuose maisto produktuose gausu chlorofilo ir kokios galimos rizikos reikėtų saugotis. Skaitykite toliau!

Šiame straipsnyje

  • Kas yra chlorofilas?
  • Kaip ir kodėl chlorofilas mums svarbus?
  • 8 netikėti chlorofilo privalumai
  • Kokie maisto produktai turi daug chlorofilo?
  • Ar yra kokių nors šalutinių poveikių ar problemų dėl chlorofilo saugumo?
  • Infografika: Kaip išgauti chlorofilą namuose
  • Dažnai užduodami klausimai
  • Pagrindinės išvados

KAS YRA CHLOROFILAS?

Paprastai tariant, chlorofilas suteikia augalams ir keliems dumbliams žalią spalvą. Tai daug magnio turintis pigmentas, kuris sugeria saulės šviesą ir skatina fotosintezę.

Pagal cheminę struktūrą ir paplitimą chlorofilas skirstomas į skirtingas klases:

  • Chlorofilas a: randamas visuose sausumos augaluose, dumbliuose ir cianobakterijose, kurios gali vykdyti fotosintezę.
  • Chlorofilas b: randamas tik žaliuosiuose dumbliuose ir aukštesniuose augaluose, turinčiuose chlorofilą a.
  • Chlorofilas c: randamas kaip papildomas pigmentas kartu su chlorofilu a ruduosiuose dumbliuose ir diatomuose.
  • Chlorofilas d: Kai kuriuose raudonuosiuose dumbliuose randamas kaip papildomas pigmentas kartu su chlorofilu a.

Yra retesnių chlorofilo atmainų, kurios tiriamos siekiant išsiaiškinti jų paplitimą ir reikšmę.

Ar žinojote?

Mokslininkai senovinėse uolienose aptiko seniausius suakmenėjusius chlorofilo pėdsakus, kurių amžius siekia beveik 600 milijonų metų. Chlorofilo pėdsakai buvo ne žali, o gražaus rausvo atspalvio. Dar kita komanda rado senovinių chlorofilo pigmentų pėdsakų juoduose skalūnuose, kurių amžius siekia apie 1,1 mlrd. metų.

Argi tai ne nuostabu? Viena maža molekulė gali valdyti visą augalų karalystę! Tačiau kuo ji nusipelnė tokio dėmesio? Štai atsakymas.

KAIP IR KODĖL MUMS SVARBUS CHLOROFILAS?

Chlorofilas (ir vandenyje tirpus jo darinys chlorofilinas) yra ne tik atsakingas už augalų fotosintezę, bet ir įvairiais būdais naudingas žmonėms. Šaunu, tiesa?

Įdomus faktas

Chlorofilo pavadinimas kilęs iš senovės graikų kalbos žodžių “chloros” (žalias) ir “phyllon” (lapas).

Štai ką išsiaiškino mokslininkai. Nors chlorofilas arba chlorofilinas prastai įsisavinamas, jis jungiasi su vėžį sukeliančiomis cheminėmis medžiagomis arba sąveikauja su jomis ir užkerta kelią vėžiui, valo kraują, apsaugo virškinamąjį traktą, kepenis ir inkstus, turėdamas antioksidacinių savybių.

Štai dar vienas dalykas, kuris mane pribloškė – chlorofilo cheminė struktūra panaši į hemoglobino! Hemoglobino hemo žiedo centre yra geležies atomas, o chlorofilo – magnio atomas. Kitaip tariant, chlorofilas yra tarsi antrininkas ir krizės metu gali pakeisti hemoglobiną.

Kai supratau, kad augalų ir gyvūnų (žmonių) karalysčių architektūra yra panaši, mane ištiko šiurpas. Taigi, ketinu jus supažindinti su daugiau tokių “augalų eliksyro” – chlorofilo – stebuklų.

Neturite kito pasirinkimo, kaip tik skaityti toliau!

8 NETIKĖTI CHLOROFILO PRIVALUMAI

1. Stiprus antioksidantas

Chlorofilas gali kovoti su oksidaciniu stresu kaip ir kiti žinomi antioksidantai, pavyzdžiui, vitaminas E, vitaminas C, polifenoliai ir kofeilo dariniai. Iš jų vario turintis chlorofilinas yra veiksmingesnis už magnio turintį chlorofilą.

Aktyvios formos chlorofilas ir chlorofilinas gali pašalinti laisvuosius radikalus iš kraujotakos ir pagerinti ilgaamžiškumą, sumažinti odos senėjimo požymius (raukšles, smulkias raukšleles, iššutimus, pigmentaciją), apsaugoti organus nuo oksidacinio streso ir pažeidimų, taip pat užkirsti kelią tam tikrų rūšių vėžiui.

2. Skatina svorio metimą

Pridėjus chlorofilo arba chlorofilo turinčių augalų audinių (pvz., tilakoidų), galima slopinti hedoninį alkį (norą užkandžiauti riebiu, daug cukraus ar sūriu maistu), nes skatinama apetitą slopinančių molekulių gamyba.

Jis taip pat trikdo gliukozės absorbciją, lipidų ir riebalų įsisavinimą, mažina trigliceridų kiekį kraujo serume ir galiausiai skatina nutukusių moterų svorio mažėjimą.

3. Gali padėti sumažinti virškinimo ir vidurių užkietėjimo simptomus

Chlorofilas gali pakeisti jūsų žarnyno mikrobiotos pobūdį, t. y. skatinti naudingų mikrobų augimą žarnyne. Šie mikrobai, ypač esantys plonojoje žarnoje, veikia žarnyne esantį nesuvirškintą maistą ir padeda įsisavinti šias maistines medžiagas.

Tokie “probiotikai”, pavyzdžiui, Lactobacillus reuteri ir Bifidobacteria, taip pat gali užkirsti kelią vidurių pūtimui, virškinimo sutrikimams ir vidurių užkietėjimui. Taigi, valgydami lapines daržoves arba chlorofilo papildus galite pagerinti virškinimą ir išvengti nutukimo.

4. Natūralus dezodorantas

Dėl blogo burnos, kūno, makšties, o kartais net išmatų ir šlapimo kvapo galite jaustis socialiai nejaukiai. Ar žinojote, kad tai taip pat daug pasako apie jūsų higieną, sveikatą ir tai, kas vyksta jūsų kūne?

Deja, šie kvapai atsiranda dėl mikrobinės infekcijos, hormonų disbalanso arba asmens higienos ir įpročių stokos. Chlorofilino arba chlorofilo įtraukimas į mitybą gali sumažinti išmatų ar šlapimo kvapą, nes jis veikia kaip prebiotinė ir antimikrobinė medžiaga.

Halitozę arba blogą burnos kvapą galima išgydyti naudojant 25 % chlorofilo tirpalą arba jo papildus, nes jis, veiksmingai prasiskverbdamas pro dantų membranas ir žarnyną, gali naikinti burnos patogenus, pavyzdžiui, enterokokus ir Candida.

5. Gydo mažakraujystę ir kraujavimo sutrikimus

Chlorofilo ir chlorofilino cheminė struktūra yra panaši į raudonųjų kraujo kūnelių (RKK) hemoglobino struktūrą. Vartojant chlorofilą pacientams, sergantiems sunkia anemija, kartu su įprastais vaistais, chlorofilas ne tik padidina hemoglobino kiekį ir RBC kiekį, bet ir pagerina jų imunitetą.

Ką tai jums sako?

Taip, jūs teisūs! Duodamas mažomis dozėmis, jūsų organizmas geba paversti chlorofilą hemoglobinu. Tyrimai teigia, kad chlorofilo papildai pagerina geležies įsisavinimą, pagreitina hemoglobino regeneraciją ir išsprendžia anemijos krizę. Visa tai dėl magnio ir vario atomų.

Ar žinojote?

– Chlorofilas pagerina deguonies pernešimą per kūną ir smegenis. Turint chlorofilino arba jo papildų galima veiksmingai gydyti aukščio ligą, užkimimą ir kitas kvėpavimo takų problemas.

– Dėl antioksidacinių ir priešuždegiminių savybių chlorofilas gali būti vartojamas norint turėti švytinčią, jaunatvišką odą ir sveikas plaukus.

– Chlorofilas ir chlorofilinas, įmaišyti į aliejų ar vandenį, suteikia sodriai žalią spalvą. Todėl jie naudojami kaip maisto priedai ir dažikliai, registruoti kaip E140 ir E141.

6. Apsaugo nuo vėžio

Mityboje, kurioje gausu raudonos mėsos, yra daug hemo, skatinančio citotoksiškumą ir vėžį, ypač storosios žarnos ir skrandžio. Kai į savo mitybą įtraukiate žaliųjų daržovių arba chlorofilo papildų, jie apsaugo nuo navikų, nes trikdo maistinio hemo apykaitą.

Be to, kadangi chlorofilas pasižymi stipriomis antioksidacinėmis savybėmis, jis skaido daugumą jūsų organizme esančių kancerogenų, tokių kaip laisvieji radikalai, sunkieji metalai ir fitotoksinai.

Visų pirma chlorofilinas neleidžia pirmtakiniams junginiams (prokancerogenams) virsti kancerogenais. Kalbame apie visišką detoksikaciją!

7. Turi priešuždegiminį poveikį organams

Chlorofilas ir chlorofilinas ne tik pasižymi stipriomis antioksidacinėmis savybėmis, bet ir apsaugo gyvybiškai svarbius vidaus organus, pasižymėdami priešuždegiminėmis savybėmis.

Reaktyviosios deguonies rūšys (ROS), nesuvirškintas maistas, augalinės kilmės skaidulos, sunkieji metalai ir kiti tarpiniai cheminiai junginiai yra linkę atakuoti virškinimo traktą, širdį, inkstus, plaučius ir kepenis. Tokie reiškiniai sukelia uždegimą ir skausmą bei lemia autoimunines ligas, tokias kaip antro tipo diabetas, artritas, aterosklerozė, kepenų cirozė, astma, vidurių užkietėjimas, žaizdos, nudegimai ir bėrimai.

Geriant skystą chlorofilą arba vartojant chlorofilo a ir b papildų padidėja magnio kiekis kraujyje, sumažėja uždegimas ir slopinamas būklę bloginančių prouždegiminių junginių (interleukinų) aktyvumas.

8. Gerina kaulų ir raumenų sveikatą

Mineralai yra svarbiausi raumenų ir kaulų sveikatai. Vienas iš tokių mineralų yra chlorofilyje. Ką spėjate?

Taip, tai magnis.

Beveik 60 % jūsų organizme esančio magnio yra kauluose, jis būtinas ATP (energijai) raumenų ląstelėse gaminti. Magnio trūkumas sukelia mialgiją, mėšlungį ir kaulų ligas, nes jis taip pat reikalingas kalcio kiekiui kauluose ir raumenyse palaikyti.

Kadangi jis yra centrinis chlorofilo molekulės atomas, papildant mitybą juo padidėja magnio kiekis kraujyje ir netiesiogiai palaikomas kaulų ir raumenų struktūrinis vientisumas.

Jau matau, kaip jūsų galvoje formuojasi kitas klausimas – pereikime prie jo.

KOKIE MAISTO PRODUKTAI TURI CHLOROFILO?

Mikronutrientų informacijos centro duomenimis, tamsiai žalios, lapinės daržovės, pavyzdžiui, špinatai, yra gausus natūralių chlorofilų šaltinis.

Miligramais:

  • Špinatai 23,7
  • Petražolės 19,0
  • Daržo kruopos 15,6
  • Šparaginės pupelės 8,3
  • Rukolos 8,2
  • Porai 7,7
  • Endivija 5,2
  • Cukriniai žirneliai 4,8
  • Kininiai kopūstai 4,1

Dauguma žaliųjų daržovių yra gausūs natūralūs chlorofilo šaltiniai. Štai kodėl Popajus prisiekinėjo špinatais!

Be juokų, yra ir vandenyje tirpių chlorofilo papildų, kuriuos galima įsigyti be recepto. Tai chlorelė (žalieji dumbliai) ir chlorofilino vario kompleksas (Derifil).

Kaip patogu! Bet čia viskas nesibaigia, ar ne?

Kitas akivaizdus klausimas, kuris iškiltų jūsų galvoje, būtų saugumas ir rizika, susijusi su šiuo stebuklingu pigmentu. Slinkite žemyn ir gaukite atsakymus!

AR YRA KOKIŲ NORS ŠALUTINIŲ CHLOROFILO POVEIKIŲ AR SAUGUMO PROBLEMŲ?

Kaip ir bet kuris kitas augalinės kilmės produktas, chlorofilas ir chlorofilinas taip pat turi šalutinių poveikių ir saugumo problemų.

Vartojant daug chlorofilo turinčią dietą, galima susidurti su lengvu šalutiniu poveikiu, pvz:

  • Viduriavimas
  • Žalia šlapimo ir išmatų spalva
  • Pykinimas arba vėmimas
  • Kaulų ligos (tik labai perdozavus)

Nepaisant šių trūkumų, chlorofilas laikomas netoksišku ir gali būti vartojamas per burną kietuoju (maisto produktai arba kapsulės) arba skystuoju (liucernos tonikai) pavidalu.

Toliau pateikiami galimi su juo susiję pavojai:

  • Nesaugu nėščioms ir maitinančioms moterims: Kadangi chlorofilo saugumas dar nėra gerai ištirtas, nėščios ir maitinančios moterys turėtų vengti jo vartoti.
  • Gali padidinti jautrumą saulei, jei vartojate vaistus: Jei vartojate tam tikrus vaistus, kurių šalutinio poveikio sąraše nurodytas jautrumas saulei, pavyzdžiui, vaistus nuo aknės, alergijos, antibiotikus ir NVNU, chlorofilas gali jį padidinti. Tokiais atvejais vartodami chlorofilo papildus galite nudegti saulėje arba atsirasti bėrimų.

GALUTINIS ŽODIS

Tai, kad chlorofilas struktūriškai ir iš dalies funkciškai panašus į hemoglobiną, turėtų pasakyti, koks veiksmingas jis gali būti.

Kadangi anemija ir su hemoglobinu susiję sutrikimai vis dažniau pasireiškia ir netrukus paplis visose pasaulio populiacijose, chlorofilo ar jo pusiau sintetinių darinių įtraukimas į savo mitybą padės ne tik išgydyti, bet ir užkirsti kelią tokioms hemoglobinopatijoms.

Chlorofilas yra geriausias natūralus magiškojo mineralo magnio tiekėjas. Dėl to jį dar svarbiau ir gyvybiškai svarbiau įtraukti į savo maistą.

Taigi, raskite kūrybiškų būdų, kaip naudoti žalumynus, tokius kaip špinatai, lapiniai kopūstai, brokoliai ir kviečių žolė, gaminant maistą. Arba išgerkite šlakelį atskiesto skysto chlorofilo vietoj rytinio puodelio.

Skirtumą pamatysite patys!

DAŽNIAUSIAI UŽDUODAMI KLAUSIMAI

Kiek chlorofilo reikia vartoti kasdien?

Oregono valstybinio universiteto duomenimis, saugu vartoti 100-300 mg chlorofilo. Tai apima žalumynus, kuriuos vartojate kartu su chlorofilo papildais – tabletėmis, chlorofilo vandeniu ar tonikais.

Ar chlorofilas sukelia mieguistumą?

Mokslinių įrodymų, kad chlorofilas turi raminamąjį poveikį arba verčia jus miegoti, trūksta.

Ar chlorofilas dažo dantis?

Gali būti. Tačiau šios dėmės yra laikinos ir jas galite pašalinti naudodami veiksmingą balinamąją dantų pastą.

Ar chlorofilas padeda subalansuoti hormonus?

Nors neoficialiais duomenimis, chlorofilas gali subalansuoti hormonus, trūksta mokslinių įrodymų, patvirtinančių šį teiginį.

Ar chlorofilas naudingas jūsų pH pusiausvyrai?

Galbūt. Chlorofilas gali padėti subalansuoti perteklinį rūgščių kiekį organizme, nes jis yra šarminės prigimties.

PAGRINDINĖS IŠVADOS

  • Chlorofilas padeda nuo nemalonaus burnos kvapo, virškinimo problemų ir žaizdų gijimo.
  • Jis naudingas esant aukštam kraujospūdžiui, astmai ir artritui.
  • Galite įtraukti maisto produktų, kuriuose gausu chlorofilo, pavyzdžiui, špinatų, petražolių ir šparaginių pupelių.
  • Vartojant chlorofilą gali pasireikšti viduriavimas, žalios spalvos šlapimas ir vėmimas.

4 komentarai apie “Kas yra chlorofilas? 8 pagrindiniai faktai ir nauda sveikatai

    • Andrejus Petruša

      Sveiki, mes skysto chlorofilo ir neturime. Puikus chlorofilo šaltinis yra spirulina, tad galite išbandyti/pasiskaityti apie mūsų spirulina tabletes, jos yra prekyboje, ačiū.

      Atsakyti
  • Ugnė

    Sveiki, norėčiau pasiteirauti dėl chlorofilo naudojimo. Skysto chlorofilo kursas – mėnuo. Sakykite, kaip dažnai per metus jį galima vartoti? Ar užtenka daryti mėnesio pertrauką tarp kursų, ar daugiau? Ačiū.

    Atsakyti
    • Andrejus Petruša

      Sveiki, aš asmeniškai esu vartojęs ir produktus su chlorofilu ir chlorofilą atskirai, tai galiu pasakyti, kad viskas priklauso nuo vartojamo kiekio, nes jeigu nevartojate dideliais kiekiais, tai galima vartoti ir nedaryti pertraukų. Arba nevartokite kasdien. Galima juk 2-3x per savaitę pavartoti. Pvz – kas antrą dieną ir pan., o jeigu naudojate labai atsakingai ir didesnėmis dozėmis, tai taip, pertrauką reiktų daryti. Galima mėnesį vartoti, mėnesį nevartoti. Šiaip, tokius dalykus turi nurodyti produkto gamintojai, kurį vartojate, nes kiekvienas produktas skirtingas gali būti šiek tiek/koncentracija ir t.t.

      Atsakyti

Palikite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *